Wat als je bang bent om ergens volledig voor te gaan? Om je ergens aan te binden? Als we denken aan bindingsangst of verlatingsangst dan zien we dat vaak in de relationele sfeer.

Iedereen heeft angsten en ze zitten allemaal in jouw hoofd omdat het vaak om angst gaat voor het onbekende, iets wat dus nog nooit plaats heeft gevonden en vermoedelijk ook nooit plaats zal gaan vinden. Hier vier stappen naar meer zelfvertrouwen zodat je er echt voor gaat, ondanks jouw angst.

Vergeet relaties

vier stappen voor meer zelfvertrouwenBinding heeft ook te maken met het daadwerkelijk ondernemen van actie aan iets wat jij je hebt voorgenomen. In het Engels noemen we dat ‘commitment‘, een woord wat ook steeds vaker in onze taal gebruikt wordt.

Vergeet relaties, denk in dit kader aan deadlines en budgetten of het nemen van noodzakelijk stappen om jouw bedrijf te laten groeien. Ben jij bereid toezeggingen te doen aan jezelf en aan anderen? Ben jij bereid de spreekwoordelijke ‘talk the talk’ om te zetten in ‘walk the walk’? Of te wel, ga je iets proberen te doen of ga je het doen?

Proberen heeft in de regel geen zin. Je doet iets wel of niet. Je kunt niet proberen op een stoel te gaan zitten want dat zou betekenen dat je erboven blijft hangen in een soort van ‘wc-stand’. Je gaat zitten of niet. Op het moment dat jij tegen iemand zegt dat je “het gaat proberen maar het zal lastig worden” geef je jezelf direct een excuus om het niet doen. “Tja, het is niet gelukt helaas”. In plaats daarvan kun je leren zeggen: “Het is een uitdaging en ik ga ervoor.”

Vier stappen voor meer zelfvertrouwen

1. Maak jouw emoties objectief

Wanneer je een intern conflict voelt bij een actie heeft dat te maken met de angst om te falen, angst voor vernedering of afwijzing. Wat het ook is, je start met het erkennen van deze emotie en gaat er afstand van nemen. Zodra je dat doet moet je er namelijk meteen een betekenis aan geven.

2. Wat betekent dit?

Zodra jij jouw emoties kunt verbinden met een resultaat wordt het al een stuk tastbaarder. Je kunt daarna direct gaan beginnen met omdenken. Falen en afgewezen worden zijn negatieve emoties maar hoe zit het met trots en voldoening? Dat zou immers ook de uitkomst kunnen zijn. Stel je voor wat het betekent als je wint?

3. Zie het grote geheel

Zodra je er een positieve emotie aan koppelt, kijk dan nog verder. Zie het grote geheel. Wat als je nu iemand in dienst neemt en jouw omzet gaat hierdoor verviervoudigen, wat betekent dat voor jouw bedrijf en voor jou? Kun je dan wellicht nog iemand aannemen om jouw lasten te verlichten of eindelijk eens op vakantie?

vier stappen voor meer zelfvertrouwen4. Neem actie

De enige manier om iets te bereiken is om te beginnen. Er is nog nooit iemand geweest die door niets doen verder is gekomen in zijn leven. Grow as you go. We aarzelen omdat we de uitkomst niet weten maar de enige manier om daar achter te komen is de sprong te maken.

“Salm seas don’t make great sailors”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu