Ondernemers zijn net mensen. Logisch dus dat er verschillen zijn. De ene vertrouwt meer op logica en de ander gaat meer uit van zijn onderbuikgevoel. Beiden zijn echter nodig om goede beslissingen te nemen. Ook hier gaat het weer om de balans. Dat wil niet zeggen dat ze beiden even belangrijk zijn. Je kunt wel 100 keer logisch beredeneren waarom de balans door zou moeten slaan op “ja”, zodra jouw intuïtie “nee” zegt moet je het niet doen. 

Wat is intuïtie?

Intuïtie is het aanvoelen zonder te hoeven denken. Door sommigen kan dit worden verward met impulsief gedrag, onnadenkendheid of zelfs roekeloosheid. Het zogenaamde ‘als een kip zonder kop’ gedrag lijkt extern wellicht op intuïtief handelen maar dat is het zeker niet.

Kloppen intuïties dan altijd? Dat is een interessante vraag. Achteraf kunnen we vaak pas stellen of intuïties kloppen. Wanneer we intuïtief een beslissing nemen en deze blijkt later de juiste te zijn, leren we vaker naar ons onderbuikgevoel te luisteren.

Als we iets gevoelsmatig beslissen wat later een foutieve beslissing blijkt te zijn, kunnen we deze altijd nog recht praten door te stellen dat we impulsief gehandeld hebben. “Had ik maar langer nagedacht of dit beter onderzocht”. Dus, nee intuïties kloppen niet altijd hoewel je er wel beter in wordt naarmate je ouder wordt.

Luisteren naar jouw intuïtie

intuitieOf je het nu bij het rechte eind hebt of niet, luisteren naar jouw intuïtie is altijd een goed idee. Het afgelopen jaar heb ik meerdere keren mijn intuïtief opzij gezet wat mij in alle drie de gevallen een hoop ellende had kunnen besparen. En ik wist het. Ik trapte er met beide benen in.

We zijn geneigd onze intuïtie opzij te zetten wanneer het gaat om iets dat we heel graag willen maar stiekem wel aanvoelen dat het niet klopt. Of om de ander een plezier te doen, conflicten te vermijden en aan jezelf twijfelen (“Misschien oordeel ik te snel”).

Zowel zakelijk als privé maak ik enorm veel gebruik van mijn intuïtie. Hoe neem jij beslissingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu