Eigenlijk zit onze cultuur vreemd in elkaar. We leren dat kindertjes die vragen, overgeslagen worden. Een stelling waar ik het overigens helemaal niet mee eens ben.

Zo werkt het leven niet toch? Als je niets vraagt, krijg je ook niets. Maar als je wel iets vraagt, doe het dan goed. Wees specifiek. “Ik wil meer geld”. Hier heb je een euro en nog wegwezen ūüėČ Je krijgt wat je vraagt.

Durf te vragen

verlanglijstjeIk keek de Sinterklaas conference van Javier Guzman uit 2009 waarin hij vertelt hoe pakjesavond er bij hem thuis ooit uit zag. Hij kreeg het ene cadeau na het andere en zijn broertje kreeg steeds maar niets. Hij ging sipper en sipper kijken …¬†Uiteindelijk, helemaal onderin de zak lag nog maar √©√©n heel klein doosje met daarin de fietssleutel voor zijn nieuwe fiets. “Maar lieverd, dat had je toch gevraagd?”, zei zijn moeder.

En echt, het werkt zo: vragen zorgt ervoor dat je krijgt wat je wilt. Waarom leren wij onze kinderen dan dat je niet mag vragen? En waarom dan wel met Sinterklaas? Is dat niet ontzettend verwarrend?

Hoe dan ook, zorg ervoor dat jouw verlanglijstje het hele jaar goed gevuld is. En vraag gewoon wat je wilt. Elke dag opnieuw. Hardop. Tijdens het strijken, als je de honden uitlaat, in de auto op weg naar je werk. Er is altijd wel ergens iemand die bereid is jou te geven wat je vraagt. Maar let op: ben jij ook bereid om daar iets tegenover te stellen?

Slapend rijk worden

verlanglijstjeInternet staat er vol mee. Allemaal zelfbenoemde goeroe’s die je willen laten geloven dat je slapend rijk kunt worden. Dat je niet of nauwelijks iets hoeft te doen en dat de miljoenen dan automatisch op jouw bankrekening worden bijgeschreven. Te mooi om waar te zijn.¬†Dat lijkt niet alleen zo, dat is ook zo.

Wil je miljoenen op de bank? Dat kan maar dan moet je wel bereid zijn daar keihard voor te werken. En niet even maar een hele tijd. Als anderen tv kijken, ben jij aan het werk. Als anderen naar de bioscoop gaan, ben jij aan het werk. Als anderen gezellig uit eten gaan met vrienden, ben jij aan het werk.

Totdat … het moment dat je de vruchten gaat plukken van je werk.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

verlanglijstjeZo werkt het bij Sinterklaas ook. Ben je het hele jaar overwegend zoet geweest dan krijg je daarvoor een beloning. Ben je overwegend stout geweest dan krijg je geen beloning (de “roe” is natuurlijk niet meer van deze tijd). Het is net als het trainen van honden, niets voor niets …

Dus vraag maar raak! Maar zorg er wel voor dat je een goed plan hebt en dat jij een tegensprestatie levert die in verhouding staat tot wat je vraagt.

Wil je gezonder en fitter worden? Dan zul je anders moeten gaan leven. Wil je gezond en fit blijven? Dan zul je moeten blijven doen wat je nu ook doet en meer omdat jij steeds ouder wordt en daarmee de uitdaging steeds groter.

Mijn verlanglijstje

Vooruit, ik deel mijn verlanglijstje met jullie:

Laatste winter in Båtsfjord

verlanglijstjeIk ben er klaar mee. Ik hou van de winter en ik hou van de sneeuw maar deze winter wordt mijn tweede in Noord-Noorwegen en het is genoeg. Been there, seen it, done that!

Maar … voordat ik hier vertrek moet ik nog wel drie¬†zaken van mijn bucket list strepen zoals:

  • De ijsweg over de Tana-rivier rijden (in de winter is er een weg gemaakt over de rivier; daar moet ik overheen).
  • Meerijden met de sneeuwschuiver tijdens ‘kolonnekj√łring’ over de B√•tsfjord fjellet.
  • Leren een sneeuwscooter te besturen.

Om daar naartoe te kunnen waar we heen willen (mijn vriendje gaat nameljk mee) moet er nog wel even hard gewerkt worden …

Een buitengewone relatie

verlanglijstjeNa een periode van ruim tien jaar zonder relatie, heb ik een jaar geleden iemand gevonden die mij werkelijk alles geeft wat ik wil en nodig heb.

Ik heb er veel voor gedaan om te krijgen wat ik hebben wil. Niet dat hij zo ‘hard to get‘ was maar omdat ik het deze keer echt goed wilde doen. Hiervoor heb ik meerdere – van uitermate bagger tot meer dan uitstekende – online trainingen gevolgd. Ja echt!¬†Uiteindelijk hebben deze geresulteerd in een goede voorbereiding die bestond uit twee zaken:

  • Een lijst met daarop alles wat ik belangrijk vind in een relatie en wat ik daarvoor bereid ben te geven.
  • Het ontwikkelen van een mantra die er na twee maanden voor zorgde dat ik hem tegenkwam.

Voor het vervolgens behouden en laten groeien van de relatie heb ik ‘De 7¬†geheimen van een succesvolle liefdesrelatie‘ opgesteld, een eigen bijbel zeg maar waar ik steevast naar leef. Omdat wij dit beiden doen, zijn veel onbewuste acties inmiddels bewust geworden en kunnen we steeds weer terugvallen op waar het eigenlijk allemaal om gaat. Beluister hier mijn podcast die ik gemaakt heb van een interview wat ik hierover gaf met bijbehorend blog.

I was here, I lived, I loved

Mijn allergrootste wens is een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld waardoor ik deze aarde mooier achter kan laten dan hoe ik hem heb aangetroffen.

En wie kan dat beter onder woorden brengen dan √©√©n van ‘s werelds mooiste vrouwen: Beyonc√©. Voor mij een absoluut kippenvelmomentje. Tip: bekijk de video full screen en ga er rustig op een afstand naar zitten kijken en luisteren. Tissues paraat!

Hoe ziet jouw verlanglijstje eruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu