Ik stond altijd bekend als bijzonder sociaal ten opzichte van iedereen. Als het gaat om social media ben ik dan ook een early adopter zoals dat zo mooi in marketingtermen heet: iemand die een bepaald product of een bepaalde technologie begint te gebruiken voordat de grote massa dat doet. Ik was als een van de eerste van mijn vrienden op Hyves, Facebook en Twitter. Als een sletje voegde ik massa’s vrienden toe op Facebook. Nu ben ik selectief sociaal. 

Over-sociaal

selectief sociaalVroeger had ik bergen vrienden. Zowel in het echte leven als online. Hoe meer mensen, hoe meer vreugd. Het kon mij niet groot en gek genoeg. Ik kletste met iedereen en had voor allen een luisterend oor. Om over alles mee te kunnen praten, volgde ik ook zoveel mogelijk nieuws, keek natuurlijk elke avond naar Goede Tijden, Slechte Tijden, wist precies wie er in Ik Hou Van Holland zat en luisterde overdag Radio 538 of 3FM.

Maar wat ik vooral wilde was mensen helpen. Zoveel mogelijk. Vandaar waarschijnlijk mijn drang om hondengedragstherapeut te worden: ik wilde niets liever dan alle hondengedragsproblemen oplossen. Zelfs problemen die er niet waren of die de eigenaren niet zagen; ik duwde ze graag door de strot als ik maar kon helpen. Ook gaf ik te pas (en vaker te onpas) advies over gezonde voeding.

Binnen een maand na mijn registratie op Facebook had ik al meer dan 1.500 vrienden. Wat geweldig! Ik onderhield zoveel mogelijk contact met iedereen, deed mee aan de speeltjes die op dat moment een hype waren en bleef minstens nog een uur nakletsen met mijn cursisten na de les op de hondenschool. Tot het moment dat ik volledig opgebrand was.

Het roer moest om

selecitef sociaalSteeds vaker kwam ik mezelf tegen. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik werkte 80 uur in de week en zag mijn bankrekening alleen maar leger worden. Hondeneigenaren belden mij op de meeste onmogelijke momenten zelfs als de hond mank liep. Ik werd onder druk gezet om toch maar direct de hond op te komen halen anders werd hij morgen ingeslapen.

In de tussentijd had mijn vriendje het al aangelegd met iemand anders want ik was zo sociaal met alles en iedereen dat ik de twee meest belangrijke mensen uit mijn leven vergat: mijzelf en hij. Ik at vier keer per week bij McDonald’s, mijn honden zaten de hele dag in de auto en ik was moe.

Ik ging naar het vierdaagse evenement Unleash The Power Within van Anthony Robbins wat een complete ommekeer in mijn leven teweeg bracht. Ik raakte mij steeds meer bewust van mijn eigen leven en welzijn, leerde te accepteren dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken en dat tijd jouw meest waardevolle bezit is.

Selectief sociaal

selectief sociaalVeel begon mij tegen te staan. Ik werd selectief sociaal. Niet alleen gooide ik een jaar later (ik had even de tijd nodig om ervan los te komen) mijn tv de deur uit, ik schroefde mijn aantal Facebook-vrienden terug naar om-en-nabij 100 wat ik tot de dag van vandaag volhou (heb ook totaal geen moeite meer met ontvrienden).

Ook ging ik minder naar feestjes. Waar ik altijd de gangmaker was, merkte ik opeens dat ik niet meer met iedereen kon en wilde praten. Ik werd steeds slechter in ‘small talk’ en het interesseerde mij ook niet meer. Inhoudelijk goede gesprekken met die paar echte vrienden en een goed glas wijn werden ineens veel belangrijker.

Ik leerde het principe van A, B en C spelers: A’s brengen het beste in jou naar boven, B’s zijn comfortabel en lopen lekker mee en C’s zijn energievreters en klagers. Ook ontdekte ik dat jij ongeveer het gemiddelde bent van de 5 mensen met wie jij omgaat en ik schrok me wild! Ik nam letterlijk afscheid van de roddelaars en negatievelingen in mijn leven.

In balans

selectief sociaal balansNu voel ik echt dat ik in balans ben. Hier in het dorp vinden sommigen mij saai omdat ik niet mee wil feesten en totaal bezopen wil worden pratend over niks en klagend over alles.  Maar ik kan het niet meer en ik wil het niet meer. Liever loop ik elke week met een groep asielzoekers die dankbaar zijn voor alles wat ze hebben.

Ik hoef niet meer de deur uit omdat ik de deur uit moet, ben enorm gelukkig met mijn 100 Facebook-vrienden, mijn handjevol echte vrienden, mijn liefhebbende en zorgzame schoonfamilie en mijn klanten die alleen maar alles uit het leven willen halen wat erin zit zowel zakelijk als privé. Mijn vriend en ik, boven alles en iedereen!

Hoe zit het met jou, ben jij al selectief sociaal?

2 reacties. Reactie plaatsen

Kun je eigenlijk zowel selectief sociaal zijn alsmede ontvankelijk (openstaan voor andere mensen buiten je eigen comfortzone)?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu