Momenteel ben ik het boek Schaarste aan het lezen. Dit gaat over het psychologische effect van schaarste (in tijd en geld) en hoe het ons gedrag beïnvloed. Wanneer je de waarde van tijd inziet, weet je wat de kracht is van het stellen van korte deadlines. Geef jezelf drie weken om een blog te schrijven en je schrijft het de laatste dag. Geef jezelf een dag om een blog te schrijven en je doet het meteen. Studeerde jij vroeg al drie weken van te voren voor een proefwerk of kort van te voren? 

Schaarste als marketinginstrument

Marketeers weten al lang hoe schaarste werkt. Mensen kopen producten omdat ze deze week in de aanbieding zijn of met 50% korting vanwege de verlopen houdbaarheidsdatum. “Over 4 uur gaat deze aanbieding offline” heb ik zelf meerdere keren met succes toegepast.

‘Laatste kans’ of ‘Eenmalig’ zijn uitstekende termen om aan te geven hoe schaars jouw product of dienst is. Mensen houden ervan. Ze smullen ervan. Mensen willen niets missen, willen bij de – exclusieve – club horen die van die ‘laatste’ of ‘eenmalige’ kans gebruik hebben gemaakt. Zelfs als ze het product anders niet zouden kopen. Herkenbaar? Vast wel.

schaarste

Software, websites en andere gereedschappen om productiever te zijn en tijd te besparen gaan als zoete broodjes. We hebben geen tijd want we willen alles. In deze tijd waarin we meer afleiding hebben dan ooit in de geschiedenis van de mensheid is dit big business.

Schaarste als een manier van leven

schaarste Ruim een jaar geleden besloot ik te gaan leven als minimalist. Dat wil zeggen dat ik alleen dingen om mij heen verzamel die waarde toevoegen aan mijn leven. Ik reduceerde mijn bezitting tot een Mitsubishi Colt volgepakt met alles wat ik waardevol vond aan spullen en een hond.

Om dit te bereiken verkocht ik twee huizen, een kwart van mijn inboedel (de rest gaf ik weg of gooide ik weg) en bewaarde een handjevol echt waardevolle foto’s en documenten. Ik vertrok naar Noorwegen met het idee daar een jaar te blijven. Dat werd anderhalf jaar.

Sinds een week ben ik weer in Nederland. Binnen 12 uur na mijn beslissing Noorwegen te verlaten zat ik in het vliegtuig met drie koffers en een tas handbagage. Oké, er is nog een doos onderweg per post maar dat is het. Schaarste in tijd beslist wat het meest waardevol is in jouw leven.

Interesse in het effect van schaarste op ons gedrag? Je kunt hier het boek bestellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu