Chaos in je hoofd. Chaos in je leven. Herken je dat? Nee, gefeliciteerd dan heb je alles mooi op een rijtje. Jij hebt dan jouw perfecte leven gevonden, doet alleen maar dingen die je leuk vindt en verdient daarmee vermoedelijk bakken met geld. Dit blog is dan niet voor jou geschreven; je kunt weer verder gaan met andere, belangrijkere, zaken.

Minimalist worden, wat is dat?

minimalistGoed, nu we onder elkaar zijn met soortgenoten die wel die chaos ervaren; ik ga je een geheim vertellen: ik heb het antwoord gevonden op diverse vragen die mij de afgelopen jaren gesteld zijn. De vragen waren vaak verschillend maar het antwoord is steeds hetzelfde: word een minimalist. Wat is het en hoe doe je het?

Minimalisme is een levensstijl waarbij jij jezelf de vraag stelt: “Wat heeft toegevoegde waarde in mijn leven?“. Door het opruimen van jouw rommel, kan je ruimte maken voor de meest belangrijke aspecten van het leven: gezondheid, relaties, passie, groei en het leveren van een bijdrage om deze wereld mooier te maken.

Minimalisme is dus niet een wedstrijd om het leven zo veel mogelijk te versimpelen. Het is niet een kwestie van het wegdoen van spullen om het wegdoen van spullen maar het opschonen van jouw leven van alles wat niets toevoegt aan een gelukkig(er) bestaan. In een wereld waarin het houden van spullen en het gebruiken van mensen meer regel dan uitzondering is geworden, is minimalisme een verademing.

Een minimalistische levensstijl ziet er voor iedereen anders uit. Het zal je niet verbazen dat een twintigjarige alleenstaande man een andere definitie heeft van minimalisme dan een veertigjarige getrouwde vrouw met drie kinderen. Waar het uiteindelijk op neerkomt is een leven met meer tijd, meer geld en meer vrijheid om een waardevol bestaan te leiden.

Minimalist worden, hoe doe je dat?

minimalistDe eerste stap in het worden van een minimalist is vrij eenvoudig en vooral heel praktisch ook als je op het punt staat te gaan verhuizen: pak alles in wat je bezit. Echt alles dus van koekenpan tot fotoalbum en van onderbroek tot plasmatelevisie. Dus doe alsof je gaat verhuizen.

Vervolgens laat je alles ingepakt staan (of je verhuist het naar je nieuwe woning maar pakt het niet uit) en pakt alleen uit wat je nodig hebt gedurende een maand. Handig dus als je op de dozen duidelijk vermeldt wat erin zit anders zoek je uren naar je tandenborstel. Alles wat na een maand nog ingepakt staat, kan weg.

Is het zo simpel? Ja zo simpel is het maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Misschien kijk je een maand lang niet naar foto’s van vroeger maar ze zijn wellicht wel van grote waarde voor je. Als het winter is, draag je geen zomerkleding en andersom. Dus je mag na die maand een lijst maken (je gaat niet in de dozen kijken) van spullen die direct in je opkomen die waardevol zijn maar die je niet gebruikt hebt. Al het andere gaat weg.

Opschonen is het toverwoord

minimalist

Met mijn eerste vriendje in 1984

Ja, ik zei het al: het is een simpele handeling maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het je een geweldig gevoel geeft! Waarom heb jij een fonduepan nodig voor zes personen? Wat moet je met al die cd albums als je ze makkelijk kunt rippen en in je Dropbox zetten of gewoon opnieuw kunt kopen op iTunes voor € 0,99 per nummer (en dus die tachtig procent van die cd – die je toch nooit luisterde – niet meer hoeft te horen).

Er is een gigantische markt waar enorm veel geld in omgaat en die heet: opslag. Je kent ze wel, die binnengarages, containers en loodsen die je kunt huren om je spullen in op te slaan. Waarom? Omdat we te veel spullen hebben en omdat we niets willen missen. Zo vertelde iemand mij ooit dat zij eens gingen kijken in haar opslag die ze vijf jaar geleden huurden en trof daar onder meer drie staafmixers aan. Tja, je kunt maar zonder zitten …

Zo heb ik nagenoeg al mijn foto’s weggegooid. Slechts 15 ervan gedigitaliseerd. Net als rapporten en andere documenten van mijn ouders. Wat moet ik ermee? Voor mij is het vals sentiment; ik heb genoeg aan mijn herinneringen en daar heb ik geen diploma’s bij nodig. Het as van mijn overleden honden gaat echter wel overal mee naartoe. Iedereen maakt hierin zijn eigen keuze.

In deel 2 over opschonen ga ik het hebben over het toepassen van minimalisme aangaande de tijd die je ergens aan besteedt.

Grappig maar heel herkenbaar …

Hieronder een YouTube filmpje wat ik persoonlijk erg grappig vind en ook heel herkenbaar voor mij was. Ik zeg expres ‘was’ want ik heb deze stap al genomen en ben een minimalist geworden. Let vooral op de laatste zin over wat je werkelijk nodig hebt en wat er echt toe doet (de dildo, maar natuurlijk).

Minimalisme, iets voor jou?

[uitgelicht foto: (c) TheMinimalists, Instagram]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu