Op stap in de natuur is een geweldige manier om te aarden. Of zoals ik Ramsey Nasr hoorde zeggen in het programma Jinek vorig jaar over zijn trip naar Spitsbergen: “Hier ontdek je dat je er als mens helemaal niet toe doet.”  Zelf woonde ik anderhalf jaar in Noors Lapland, de provincie Finnmark om precies te zijn. De rechten die ijsberen op Spitsbergen hebben, hebben rendieren hier: haal het niet in je hoofd er eentje te beschadigen want je bent je leven niet zeker. Mensen besteden 25% minder tijd in de natuur als twintig jaar geleden.

IJsberen

op stap in de natuurZodra ik mijn huis uitliep, ben ik op stap in de natuur. Het is onvermijdelijk. Het dorp waar ik woonde, Båtsfjord, ligt geografisch dichterbij de Noordpool dan bij Oslo. Wij woonden direct aan de Barentszzee, een naam die je vermoedelijk wel kent lessen op school.

Op stap in de natuur is niet iets wat je van nature kunt. Zeker niet als je uit een vlak land als Nederland komt met de Hoge Veluwe als referentie. Mijn Noorse vriendje van weleer moest dan ook erg lachen als hij mij zag stappen in de natuur. “I hold my breath”, heeft hij weleens gezegd. En niet zonder reden: een paar weken geleden heb ik mijn enkel verzwikt en het is nog niet over.

Maar wat de natuur met je doet is onbeschrijflijk. Vooral in de toendra met een heus poolklimaat is de natuur overweldigend. Nauwelijks vegetatie maar een eindeloosheid die je je haast niet voor kunt stellen. Ik werd er soms een beetje emotioneel van.

Noem het meditatie of wat je wilt

Op stap in de natuurWij hadden een hond wat het op stap gaan in de natuur veel makkelijker en leuker maakt. De zon gaat medio september rond 19 uur onder dus we gingen vaak aan het einde van de dag nog op stap in de natuur. We zaten dan op ons favoriete bankje, kijkend over het fjord. Voor mij werkt het als een meditatie.

Ik realiseer mij dat dit gedeelte van de wereld niet voor iedereen is maar alle mensen van buiten die ik gesproken heb zijn wel erg onder de indruk van de ongereptheid, uitgestrektheid en soberheid van de toendra: een perfecte manier om zowel tot rust te komen als te inspireren.

Soms nam ik mijn aantekeningenboek mee zodat ik direct kan gaan schrijven als ik inspiratie heb. Ik keek dan over het mistige fjord of met zon die talloze kleuren doet ontstaan zowel op de bergen als op het water. Nu, terug in Nederland, mis ik die rust en ruimte enorm.

De drie voordelen van op stap in de natuur

Het beïnvloedt jouw mentale gesteldheid

Er is daadwerkelijk onderzoek naar gedaan waarbij mensen eerst een wandeling moesten maken in de natuur en vervolgens twintig procent beter scoorden op geheugen- en aandachttesten. Ter vergelijking: dezelfde afstand lopen door een drukke winkelstraat had niet hetzelfde effect tot gevolg.

Studenten werden vervolgens vier dagen achtereen in de natuur gezet, afgesneden van elk contact met de buitenwereld. Zij scoorden vervolgens 50% beter bij probleemoplossende vraagstukken en creativiteit.

Wat ik het laatste jaar gemerkt heb is dat het daadwerkelijk werkt om buiten te zijn op het moment dat je in een impasse in je business zit. Het maakt niet uit wat je doet: wandelen, op een rots zitten, vissen, varen. De omgeving alleen al werkt stressverlagend en creatiefverhogend.

Het beïnvloedt jouw fysieke gesteldheid

op stap in de natuur Omdat buiten in de natuur zijn stressverlangend werkt, ben je dus veel relaxte fysiek gezien. Bovendien zorgt buiten zijn er ook voor dat je sneller herstelt van stress onder invloed van onder andere vitamine D (van de zon).

Ook zorgt het voor minder spanning in je spieren en de spanning die er zit, is sneller weg. Het verhoogt jouw afweer en verlaagt je bloeddruk. Het mooiste van dit alles: het kost je niets.

En last but not least: als jij je fysiek beter voelt, voel je je mentaal ook beter en andersom dus er is een vicieuze cirkel gaande die het op stap in de natuur zowel lichamelijk als geestelijk positieve effecten heeft.

Het beïnvloedt jouw spirituele gesteldheid

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Hoewel wij onszelf er soms graag boven stellen, zijn we net zo groot en klein als elk ander onderdeel. Mensen zijn niet gemaakt om binnen in huizen te zitten.

Zo kan ik uren naar de golven kijken die als een vorm van meditatie voor mij werken en elke keer als ik ‘s nachts naar de sterren kijk, komen er één of meerdere vallende sterren voorbij. Persoonlijk geloof ik niet in God maar ik ondervind wel wat in de natuur zijn doet met mij.

Ik geloof wel dat wij met een reden op deze aarde zijn. Het helpt enorm als je buiten in de natuur bent om je daarvan bewust te zijn en een betekenis te geven aan jouw leven. Voor sommigen klinkt dit wellicht wat zweverig maar voor wie het ervaart, klinkt het heel logisch.

Nu de praktijk: we hebben het allemaal druk

op stap in de natuurHet is makkelijk praten voor mij natuurlijk omdat ik het allemaal binnen handbereik heb. Als je echter in het centrum van Amsterdam zit en je bent druk aan het werk, is de stap wel groter. Hoe kun je dit voor jezelf laten werken? Vrij simpel: twee vliegen in één klap.

In plaats van afspreken bij je thuis met familie, plan een trip buitenshuis. In plaats van naar een restaurant in de stad te gaan, ga een stuk wandelen en picknicken. Zoek een buitenspeelplaats op als je met kinderen bent in plaats van een indoor speelplaats.

Sta een half uurtje eerder op en ga met de hond(en) eerst naar een park, bos of hei. De beste manier om je dag te beginnen. Ander voordeel: als je dat in de ochtend doet, weet je zeker dat jouw hond(en) de ‘lange’ wandeling van de dag gemaakt hebben. Wat de dag verder ook brengt, omdat deze wandeling er soms bij inschiet als het druk is.

Doe zakelijke ontmoetingen buiten in plaast in op kantoor. Spreek af in een park en ga een stuk lopen. Omdat het energieverhogend en stressverlagend werkt, zijn de gesprekken beter, positiever en er komt veel meer creativiteit van beide kanten.