Irriteer jij je weleens aan situaties of mensen? Vast wel. Iedereen heeft daar soms last van. Maar wat nou als je daar regelmatig of zelfs vaak last van hebt, wat doet dat met jouw gemoedstoestand? Constructief omgaan met ergernissen kan zo veel verschil maken voor jezelf en jouw omgeving. Zeker als je – als gevolg van jouw irritaties – anderen de schuld gaat geven. Dat maakt het leven niet gezellliger. Ervaar jij dit bij jezelf? Wellicht dat mijn tips jou kunnen helpen. 

Omgeving is sterker dan wilskracht

Je kunt maar tot een bepaald niveau sterk zijn. De allersterksten zijn diegenen die doen wat nodig is om hun doel te bereiken. Leonardo diCaprio won eindelijk een – naar mijn mening al veel eerder verdiende – Oscar voor zijn rol in The Revenant. Heeft hij er hard voor gewerkt? Dacht het wel. Iedereen die de film gezien heeft zal het met mij eens zijn dat dit wellicht de zwaarste rol is die hij ooit heeft gespeeld. Was het zijn beste? Ach, dat is een kwestie van smaak niet waar. Daar gaan we niet over twisten. Feit is dat hij hem verdiend heeft en niet door op de bank te zitten en de hele dag tv te kijken.

omgaan met ergernissenSven Kramer viert geen kerst en oud-en-nieuw is een uurtje bij familie met misschien 1 glaasje champagne. Voor de rest doet hij wat nodig is om te bereiken wat hij wil. Afgelopen weekend bewees hij wederom vriend en vijand dat het eenzaam is aan de top.

De wilskracht van de diCaprio’s en Kramers in deze wereld staat ver weg van de meesten van ons. Als jij heel graag iets wil maar jouw omgeving maakt dat moeilijk dan is het maar weinigen gegeven om zo sterk te zijn dat zij niet zwichten voor hun omgeving. Andersom is ook waar: door groepsdruk kun je tot gigantische hoogtes stijgen. Ik wilde niet abseilen maar mijn omgeving trok mij over de streep.

Omgaan met ergernissen

Als jouw omgeving zoveel negativiteit op jou uitstraalt kan het lastig zijn hier doorheen te breken. Het is immers veel makkelijker om hierin mee te gaan. De weg van de minste weerstand is om mee te praten met anderen die klagen of om het eens te zijn dat bepaalde situaties jou enorm irriteren. Dat komt omdat jij je beter voelt als je met mensen omgaat die het met je eens zijn.

Er is wel wat energie voor nodig om hier doorheen te breken maar wil jij leren omgaan met ergernissen dan zul je jouw gemoedstoestand moeten veranderen, jouw emotie moeten ombuigen van negatief naar positief. Is het makkelijk? Nee. Is het noodzakelijk om een beter maar vooral gezelliger mens te worden? Ja.

Herken jij dit bij jezelf? Bekijk mijn video waarin ik tips geef die jou wellicht helpen dit proces van irritatie om te keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu