Een compliment maken is het geven van oprechte aandacht en persoonlijke waardering. Vind jij het moeilijk om een compliment te geven of te ontvangen, dan is vandaag jouw dag. Het is namelijk Nationale Complimentendag en er is geen betere excuus om uitgebreid te oefenen. Je zult merken dat het ontzettend leuk is om te doen en te krijgen. Een compliment is altijd persoonlijk en concreet: “Ik vind dat jij er vandaag geweldig uitziet met die kettingen”. 

Een compliment geven

nationale complimentendagVoorwaarde nummer 1 voor het geven van een compliment is dat je het meent. De ontvanger prikt er direct doorheen als dat niet zo is. Dus geen gladde praatjes maar een compliment dat vanuit jouw hart komt. Als een artiest op het podium staat en tegen de zaal zegt: “Jullie zijn het beste publiek dat ik ooit heb gehad” dan weet iedereen dat hij dit niet meent.

Geef een compliment altijd onvoorwaardelijk. Je geeft dus geen compliment in de hoop er eentje terug te krijgen. Heb jij ooit tegen je partner “dank je wel” gezegd op het moment dat hij of zij “Ik hou van je” zei? Vast niet. Het is haast automatisme om dan hetzelfde terug te zeggen. Sterker nog, de kans dat je boos wordt als jouw partner niet hetzelfde zegt is groot.

Om een compliment te kunnen geven, heb je een ontvangende partij nodig. Beiden zijn even belangrijk. Zonder de één is er immers geen ander. “Ik geef liever dan dat ik neem“,  gaat hier dus niet op. Begin een gesprek eens met het geven van een compliment. De toon is dan gelijk gezet en deze is altijd positief!

Een compliment ontvangen

nationale complimentendagVoor velen wellicht nog lastiger dan geven, is het ontvangen van een compliment. Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is. Het enige wat je hoeft te doen is “dank je wel” te zeggen.

Ga dus niet een compliment teruggeven. “Wat zie je er goed uit” hoef je niet te beantwoorden met “Jij ook”. Eigenlijk ontkracht dat het compliment van de ander en dat is zonde. Je bedankt en wacht een later moment af om jouw compliment te geven als je het tenminste ook echt meent.

Zorg ervoor dat de gever van het compliment ook een goed gevoel eraan overhoudt. Wanneer je gaat bagataliseren zwak je het compliment af en dat is voor de gever niet leuk. Neem een compliment echt in ontvangst. Dus als iemand een compliment maakt over een ketting die je draagt, ga dan niet roepen dat ie in de uitverkoop was. Helemaal niet nodig.

Wat maakt Nationale Complimentendag zo bijzonder?

In tegenstelling tot moeder- en vaderdag, secretaresse- of Valentijnsdag is Nationale Complimentendag geen commercieel circus. Een compliment is immers niet te koop. Dat moet je gewoon krijgen of geven.

Hoeveel complimenten ga jij uitdelen vandaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu