Het is een term die je tegenwoordig heel vaak tegenkomt: loslaten. Maar wat betekent het nou eigenlijk? En vooral: wat levert het je op? Als jij maar een beetje bent zoals ik, dan wil je constant het beste uit jezelf halen. Je bent bezig om elke dag meer te geven en beter te zijn. Je hebt hoge doelen gesteld en baalt als je jouw doel niet haalt. Het kan soms gezonder zijn om te gaan loslaten.

Ik ben lui

lsolatenTwee jaar geleden schreef ik er nog een blog over. Als ik mij niet hield aan mijn planning, voelde ik mezelf lui. De laatste jaren heb ik daar met veel mensen over gesproken en wat blijkt? Ik ben niet de enige. Dat schept een band. Toch was dat niet waar ik naar op zoek was.

Het woord loslaten bleef terugkomen. Tevreden zijn met wat er is, dankbaar zijn voor wat je hebt en leven in het ‘nu’. We worden ermee doodgegooid. Blijkbaar hebben veel mensen daar last van. Zou het komen omdat er steeds meer van ons verwacht wordt? De druk om te presteren is nu groter dan ooit.

Ook is de afleiding nu groter dan ooit daarom is ‘focus’ het woord van de laatste tijd. Allemaal theorieën maar hoe doe je dat in de praktijk? Mindfulness, yoga en mediteren. Het leert ons hoe we moeten loslaten. Maar hoe doe je dat als je ambitieus bent?

Loslaten met ambitie

Ambitie kun je op allerlei manier inzetten. Je kunt dus ook de ambitie hebben om meer los te laten. Drie tips die ik in de praktijk toepas:

  1. loslatenStel minder doelen per dag, bijvoorbeeld maar eentje zodat je altijd een succes te vieren hebt.
  2. Geniet van wat je ook doet. Stop met het verspillen van tijd. Dat wil zeggen dat je het woord ‘tijdverspillen‘ niet meer gebruikt. Het heeft een negatieve klank en jij hebt er een negatieve associatie mee. Wanneer je het bijvoorbeeld ‘tijd voor mezelf’ noemt, kun je het beter accepteren.
  3. Stop met analyseren waarom dingen zijn gebeurd zoals ze zijn gebeurd. Het verleden is geweest en je hoeft niet alles te begrijpen. Ook dat is loslaten. Kijk naar waar je nu bent in jouw leven en wees daar trots op.

Makkelijk? Nee echt niet. Noodzakelijk? Ik denk van wel om echt te genieten van jouw leven op dit moment. Nooit meer plannen maken? Natuurlijk wel. Terugkijken? Nutteloos. Wat het je oplevert? Je bent simpelweg gelukkiger.

Kun jij loslaten en zo ja, hoe heb jij het aangepakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu