Ben jij wie jij wilt zijn of denk je dat het beter kan? In dit artikel geef ik je 35 keer kans op een mooier leven. Je kunt alles implementeren in jouw dagelijkse leven maar zelfs als je er meer eentje uitneemt dan gaat dat al een wereld van verschil voor je maken. Daag jezelf uit om van elke dag een nog groter feestje te maken. 

Kans op een mooier leven

Elke dag opnieuw ben ik bezig mijn leven mooier te maken. Er zijn maar weinig momenten waarop ik het leven aan mij voorbij laat gaan. Ik kan genieten van de sneeuw op mijn gezicht als ik ‘s morgens de hond uitlaat, een snelle wip met mijn lief als hij ‘s middags onverwacht thuis komt of een toepasselijke quote die ik ‘s avonds in bed lees op mijn Facebook tijdlijn. En alles wat daar tussen in zit.

De kans op een mooier leven genereer je zelf. Door je te blijven verbazen en verwonderen. Ik kan klagen over de lange winter hier in het noorden maar ik kan ook genieten van het Noorderlicht dat hier ‘s avonds verschijnt: een fenomeen wat slechts weinigen ooit te zien krijgen. Ik prijs mijzelf een enorm gelukkig mens dat ik het allemaal mee mag maken.

Alles heeft met perceptie te maken. Hoe ontvang jij de dingen die op je afkomen en hoe neem jij leiding over jouw eigen leven. Te veel mensen laten het leven gebeuren, klagen over alles wat hen overkomt en geven voornamelijk anderen de schuld van hun falen. Met de overheid als hoofdschuldige boven alles. Hoe ga jij met jouw leven om?

1. Leer elke dag iets nieuws

Een woord in een andere taal, een wetenschappelijk feit, een handig weetje of iets anders wat je interesseert. Dat betekent dat je in een jaar 365 nieuwe dingen leert, klinkt dat niet geweldig?

2. Onthoud namen

Wist je dat studie aantoont dat als je mensen bij hun naam noemt als je ze aanspreekt, ze meest reageren met meer enthousiasme en betrokkenheid? Namen van mensen onthouden geeft aan dat je daadwerkelijk geïnteresseerd in ze bent. Het laat ook zien dat je aardig bent.

3. Aandacht voor het heden

kans op een mooier levenStop met spijt hebben over het verleden en stop met je zorgen maken over de toekomst. Voel de zon op je gezicht en wind in je rug. Geniet van de sterren aan de hemel en loop regelmatig op blote voeten.

4. Luister naar je lichaam

Als je moe bent, vecht er niet tegen. Doe een powernap of ga slapen. Als je stress voelt, stop met wat je aan het doen bent en ga iets anders doen. Eet niet standaard je bord leeg omdat je dat vroeger zo geleerd hebt. Stop voordat je genoeg hebt zelfs als je nog meer zou lusten.

5. Leer te laten gaan

Fouten gebeuren. Evalueren is prima maar blijf er niet in hangen. Het leven is niet perfect en de boog hoeft niet altijd gespannen te zijn. Wees lief voor jezelf.

6. Lees voor het slapen gaan

Lees je op je telefoon, tablet of computer? Gebruik dat de app F.Lux die past de kleur van jouw scherm aan, aan het licht van de dag of nacht op dat moment.

7. Leer NEE te zeggen

Je kunt niet alles doen voor iedereen. Focus op waar jij het beste in bent en doe dat steeds beter. De juiste mensen komen vanzelf naar jou toe.

8. Ga reizen

Reizen is een prachtige manier om anders tegen het leven aan te kijken en geïnspireerd te worden. Mijn reis naar Finland in 2014 heeft mijn leven totaal veranderd. Je hebt echt niet veel geld nodig (check Workaway en Couchsurfing).

9. Wees de beste versie van jezelf

Het is prima om jezelf te vormen naar mensen die jij bewondert. Maar aan het einde van de dag moet jij jezelf recht in de ogen kunnen kijken. Er is er maar een zoals jij. Wees jezelf!

10. Omarm verandering

De enige manier om te groeien in je leven, is als je verandering toestaat. Zorgen voor een stabiele basis is belangrijk voor jouw gevoel van veiligheid en zekerheid maar zonder verandering ga je dood. Wees er niet bang voor maar omarm het.

11. Geniet van stilte

Er hoeft niet altijd iets gezegd te worden en de tv hoeft ook niet constant aan te staan. Ik geniet ‘s morgens van de stilte als ik met de hond buiten loop en ‘s avonds als mijn vriend en ik samen op de bank zitten te lezen.

12. “Laat me erover nadenken”

Laten we wel zijn, we hebben niet altijd direct het juiste antwoord. In plaats van direct een antwoord klaar te hebben, is het prima om te zeggen dat je er even over na moet denken. Dat wil niet zeggen dat je besluiteloos bent maar dat je over sommige dingen eerst na wilt denken voordat je antwoord geeft. Zelfs als je het antwoord al weet.

13. Eat that frog

Stel je moet dagelijks een kikker eten, wanneer zou je dat dan doen? Als je slim bent doe je dat zo snel mogelijk op de dag, je begint ermee. Kijk op deze manier tegen klussen aan waar je tegenop ziet. Het zal je hele dag negatief beïnvloeden als je die uitstelt.

14. Doe geen aannames

Aannames doen is vreselijk voor je gemoedstoestand en het brengt jouw energie direct naar beneden. “Ik durf mij tarieven niet te verhogen want mijn klanten gaan daar nooit mee akkoord” zijn aannames die je gek kunnen maken en ze zijn nergens op gebaseerd. De waarheid is nooit zo erg als dat jij kunt bedenken. Iedereen die zijn tarieven al verhoogd heeft, kan jou vertellen dat jouw aannames totaal anders dan de waarheid zijn.

15. Realiseer je dat de meeste mensen niets om je geven

Sorry, mensen hun leven draait niet om het jouwe. Misschien als je een BN-er bent maar serieus, stop met je druk te maken over wat andere mensen misschien denken. “Ze denken vast dat ik gek ben”. Meestal niet. De meesten interesseert het helemaal niets wat je doet.

15. Er is maar een handjevol mensen dat echt om je geeft

Dit zijn de mensen die het dichtst bij je staan. Dat zijn degene die echt een verschil in jouw leven maken. Dit zijn de mensen die bij je blijven in goede en slechte tijden. Geef hen al jouw energie en laat de rest de rest.

16. Jij bent als enige verantwoordelijk voor jouw leven

Neem die verantwoordelijkheid. Toon leiderschap. Jij moet erachter komen wat jou gelukkig maakt, wat jou inspireert en wat jou beweegt.

17. Zeg elke dag iets geweldigs tegen jezelf

Net als bij het trainen van honden werkt positieve bekrachtiging bij mensen ook en zeker bij jezelf. Beloon en verwen jezelf goed.

18. Geluk is een gemoedstoestand, geen doel

“Later als ik groot ben, dan …” heb ik heel vaak tegen mijzelf gezegd. Als ik die auto heb, dat huis, die toffe baan zoveel geld of die man, dan pas ben ik gelukkig. Helaas, het bleek allemaal niet te helpen. Mijn geluk kwam pas op het moment dat besefte dat geluk een gemoedstoestand is. Je kunt geluk niet af laten hangen van externe factoren, want dan ga je het nooit vinden.

19. “Enjoy the hell out of every moment”

kans op een mooier levenDat is wat mijn beste vriendinnetje schreef in het notitieboekje dat zij mij gaf toen ik op 1 juni 2014 in de auto stapte richting Finland om daar als vrijwilliger op een Huskyfarm te werken. Ik heb het gedaan en doe het nog steeds want het leven is te kort om geen plezier te hebben. Natuurlijk voel ik het niet altijd en heb ik ook negatieve gedachten maar deze zin komt altijd weer naar boven als ik mezelf betrap op frustratie, schuld en klagen.

20. Beloof alleen wat je waar kunt maken

Helaas gebeurt het te vaak dat mensen je meer beloven dan ze waar kunnen maken. De meeste mensen begrijpen niet hoe underpromise en overdeliver werkt en zijn geneigd het omgekeerde te doen. Geef meer dan je belooft en je hebt vrienden voor het leven.

21. Onderneem actie ondanks angst

Angst is een emotie, een gemoedstoestand. Net als geluk. Je kunt er dus voor kiezen om bang te zijn en volledig te verstarren of je kunt jouw angst aanvallen door moed te tonen. Moed is bang zijn en toch doen.

22. Trouw met je beste vriend

Wie is jouw beste vriend? Ik vroeg het laatst een aantal mensen op een feestje. Er was maar één man die antwoordde: “Mijn vrouw”. Er is er maar eentje die van je houdt ondanks en dankzij jouw nukken en makken.

23. Wees nieuwsgierig

Door nieuwsgierig te blijven, help jij om zaken met open vizier tegemoet te gaan. Het helpt je nieuwe ideeën te krijgen en om passie en avontuur in je leven te brengen en te houden.

24. Bedenk manieren om anderen te helpen

Aan het einde van jouw leven zal jij herinnerd worden om de persoon die jij was en jouw toewijding en liefde voor anderen om je heen. Vind jouw manier om anderen te helpen hun leven te verbeteren. Ik doe dat elke week door met de plaatselijke groep vluchtelingen een wandeling door ons dorp te maken. Elke keer opnieuw geeft mij dat een geweldig gevoel.

25. Tijd is jouw meest waardevolle bezit

kans op een mooier leven csiHet is niet de eerste keer dat dit voorbijkomt in mijn blog en niet zonder reden want uiteindelijk krijg je nooit spijt dat je niet hard genoeg gewerkt hebt of niet meer verdiend hebt of niet alle aflveringen van CSI gezien hebt. Je krijgt spijt dat je niet genoeg tijd hebt besteed aan familie en vrienden. Dat je niet genoeg van de wereld hebt gezien en jouw dromen niet hebt nagejaagd. Bedenk goed hoe en met wie jij jouw tijd doorbrengt.

26. Iemand anders zijn recept werkt misschien niet voor jou

Omdat iemand die jij bewondert een manier heeft gevonden die voor hem werkt, wil dat nog niet zeggen dat het ook voor jou werkt. Leer van anderen maar realiseer je dat jouw situatie uniek is.

27. De herinneringsvaas

Hier thuis hebben wij een herinneringsvaas. Dat is een vaas waar wij positieve gedachtes en herinneringen in stoppen. Ieder voor zich schrijft op wat hij wil bewaren en stopt het in de vaas. Op 31 december gaan we de vaas leeghalen en beleven zo onze mooie momenten van het afgelopen jaar opnieuw met elkaar.

28. Gedraag je zoals jij je voelt

Er zijn al teveel mensen die zich anders gedragen dan dat ze zich voelen. Het is nergens voor nodig een pokerface op te zetten. Stop met je verontschuldigingen aan te bieden of jouw gedrag uit te leggen. Mensen die van je houden begrijpen je toch wel en de rest doet er niet toe.

29. Glimlach naar onbekende mensen

In plaats van met je hoofd naar beneden te lopen en je telefoon te checken, daag ik je uit eens rechtop te lopen en mensen op straat aan te kijken. Zodra je oogcontact maakt, lach je vriendelijk. Niets meer en niets minder. Voel wat het met je doet (en bedenk wat dit met de ontvanger doet).

30. Raak niet emotioneel gehecht aan spullen

Oké misschien een uitzondering voor dat mooie kastje van je oma maar zelfs ook zonder dat kun je leven. Echt waar. Jarenlang bewaarde ik de viool van mijn moeder waar ik al twintig jaar niet meer op gespeeld had. Tot het moment dat ik besloot er iemand anders blij mee te maken. Wat een bevrijdend gevoel was dat!

31. Kies voor beleving en ervaring boven materie

Weet je nog dat idyllische plaatsje waar je was aan de Franse kust of die zonsondergang in Griekenland? Vast wel. Iedereen heeft wel mooie herinneringen aan een plek. Je herinnert je het gevoel wat het je gaf, de kleuren die je zag, de geuren die je rook. Doet het ertoe welke kleding je droeg of in welke auto je reed?

32. Zet jezelf bovenaan jouw prioriteitenlijst

Zorg eerst goed voor jezelf, voordat je voor anderen zorgt. Hou eerst van jezelf – met al mooie en lelijke kanten – voordat je van een ander houdt. Dat is geen egoïsme maar het recept voor een heel gelukkig leven.

33. Let op je woorden

Woorden hebben een enorme impact. Op jezelf en op anderen. Kies je woorden zorgvuldig. Wat hoor je liever: “Jij houdt ook nooit rekening met mij” of “Ik vind het fijn als je rekening met mij houdt”? Welke benadering heeft een groter kans van slagen: “O dat lukt mij nooit” of  “Eens moet de eerste keer zijn, ik ga het doen”.

34. Ga niet in discussie

Iedereen heeft een reden voor zijn gedrag. Jij hebt geen idee waarom iemand doet wat hij doet. Je kent zijn motivatie niet, zijn conditionering niet en dus zijn referentiekader niet. Als jouw gesprekspartner zegt dat iets zwart is en jij ziet wit, laat het zo. Hij heeft gelijk en jij hebt gelijk. Als jij akkoord gaat met de visie van een ander, brengt jullie dat dichter bij elkaar. Discussie drijft mensen altijd uit elkaar.

35. Heb lief

Overal en altijd is het de liefde die alles overwint. Heb lief. Zo veel en zo vaak mogelijk. Je wordt er een beter mens van.kans op een mooier leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu