Je gelijk halen, is het zinvol? Wanneer jij vindt dat je gelijk hebt, wil je dat krijgen ook. Waarom? Omdat het lekker voelt. Het geeft een gevoel van macht. Er zijn talloze mensen die het ontzettend belangrijk vinden hun gelijk te halen. Tegelijkertijd is het vaak veel krachtiger en bovendien professioneler als jij je daar helemaal niet mee bezig houdt. Want wat levert het nou eigenlijk allemaal op en tegen welke prijs

De hondentrimmer

je gelijk halenJe kent vast het gezegde wel dat de klant altijd gelijk heeft. Dat is in de praktijk natuurlijk helemaal niet het geval maar de vraag is: “Hoe ga je daarmee om?”. Wat als de klant niet gelijk heeft en jij bent zeker van jouw gelijk. Ga jij je gelijk halen of laat je het gaan?

Een tijdje terug kreeg ik een vraag die ging over de discussie van een klant met een trimster. De klant was niet tevreden en kwam met verschillende verwijten naar de trimster over de kwaliteit van haar werk dat tot gevolg had dat de hond kale plekken op zijn lijf kreeg en zo nog een paar klachten. Einde van het liedje was dat de klant niet wilde betalen. Zij vroeg mij hoe hiermee om te gaan.

Mijn advies: stop met de discussie, neem je verlies en neem afscheid. Voorgoed. Natuurlijk ben je boos, gefrustreerd of wellicht zelfs verdrietig. Het doet er niet toe. Uiteindelijk ben je beter af zonder deze klant want dit wordt nooit een prettige relatie. Ik geef je op een briefje dat de klant altijd wel iets te klagen zal hebben en wat doet dat met jou als je in de agenda ziet staan dat ze straks weer komt met haar hond?

De hondeneigenaar

je gelijk halenTwee jaar geleden werd mijn hond in beslag genomen. Ik had de Husky twee weken en volgens de eigenaar kon hij prima loslopen. Wij gingen wandelen met mijn hond erbij en dat ging prima. Totdat op een mooie zaterdagmorgen mijn Husky niet kwam toen ik hem riep. Op Twitter las ik een oproep van de wijkagent of de eigenaar van de schapenbijtende Husky contact op wilde nemen. Hij was toen al in beslag genomen; twee schapen doodgebeten.

Direct nam ik een advocaat in de arm om mijn hond terug te krijgen. Dat ging enorm snel gelukkig. Dat ik gedragstherapeut ben zal zeker van positieve invloed zijn geweest op de afwikkeling van de procedure. Ik was blij, hond was blij, advocaat was blij. Tygo ging mee naar Zweden en woont inmiddels in Finland met een gemeleerd roedeltje van Alaskan malamutes en Chineze naakthonden.

Toen mijn advocaat ook nog voor elkaar kreeg dat ik uiteindelijk een voorwaardelijke straf kreeg en de eigenaar van de schapen nagenoeg niets hoefde te betalen was voor mij de zaak klaar. Voor haar niet. Ze is niet voor niets advocaat geworden natuurlijk. “Nu moet je de ex-eigenaar aanpakken, hij heeft tegen je gelogen. Je hebt hier echt een zaak en kunt veel geld krijgen”. Ik heb het niet gedaan. 

De grafisch ontwerper

je gelijk halenOnlangs vernam ik dat er een afbeelding boven een van mijn blogs stond zonder naamsvermelding. Dat mag niet. Je mag niet zo maar afbeeldingen van internet plukken en die zonder toestemming van de maker, gebruiken. Ik weet dat, ik ben namelijk fotograaf en ken dus de copyrights. Het is ook iets wat ik normaliter nooit doe, alle foto’s die ik gebruik zijn met toestemming of van zelf gemaakt. Deze was er om welke reden dan ook doorheen geglipt. Pech. Kan gebeuren.

De eigenaar van de afbeelding reageerde op mijn blog met de volgende tekst: “Ja beter goed gejat dan slecht bedacht”. Ik begreep het eerst niet maar zij legde mij haarfijn uit dat ik zonder toestemming haar afbeelding gebruikt had. Toen ik niet binnen twaalf uur reageerde, kreeg ik een persoonlijk bericht met daarin de nadrukkelijke vraag om haar naam te vermelden. Ik vond het allemaal een beetje sneu en heb haar geschreven dat ik de afbeelding verwijderd heb.

Natuurlijk heeft ze gelijk, ze staat helemaal in haar recht maar hoe anders zou het zijn als ze trots zou zijn op het gebruik van haar afbeelding. “Hee, wat leuk zeg dat je mijn afbeelding gebruikt hebt, daar ben ik echt trots op“. Ik ga immers geen geld verdienen met haar afbeelding en om anno 2016 zo op je strepen te staan terwijl iedereen alles van internet plukt, is toch wel uit het jaar prik. Get over it!

De boekhouder

je gelijk halenGedurende vijftien jaar had ik een boekhouder. Wij deelden lief en leed samen. Hij heeft de hele opbouw van mijn bedrijf meegemaakt en ook privé kwamen we bij elkaar over de vloer. Ik was tevreden met zijn werk en hij was tevreden met mij als klant. Tot een jaar geleden. Toen veranderde alles.

Ineens werd het stil. Er was geen communicatie meer tussen hem en mij. E-mails en telefoontjes bleven onbeantwoord. Ik was bang dat er iets aan de hand was. Privé. Toen ik uiteindelijk wel contact kreeg bleek dat alles in orde was. Echter, mijn zaken werden niet afgehandeld zoals afgesproken. Aan het einde van het jaar had ik nog altijd niet wat was afgesproken. Toen heb ik noodgedwongen de samenwerking moeten beëindigen.

Mijn huidige boekhouder en ik zijn vervolgens een jaar bezig geweest om de cijfers te krijgen die hij – in het kader van ons contract – mij moet overhandigen. Ik heb daar simpelweg recht op. Echter, er gebeurt niets. Wat kan ik doen? Ik kan hem juridisch aan gaan pakken. Dat kost mij veel tijd, geld en negatieve energie. Ik koos ervoor dit niet te doen om de simpele reden dat ik mijn tijd, geld en energie liever anders gebruik.

Waar kies jij voor, je gelijk halen of het laten gaan?

1 reactie. Reactie plaatsen

Soms kies ik er voor om het te laten gaan, maar soms niet. Bij mij is – naast mijn portemonnee – mijn gevoel de doorslaggevende factor. Voel ik me prettiger/beter/gelukkiger als ik het laat gaan of niet? Als het antwoord ‘niet’ is én ik kan het betalen, dan haal ik m’n gelijk.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu