Herken je dat? Jouw omgeving die zich afvraagt of het wel gezond is dat harde werken dat jij doet. “Je moet wel een goede balans hebben tussen werk en privé hoor”. “En wat is een goede balans volgens jou, 40 uur werken en 30 uur tv kijken of op Facebook zitten?”, vraag ik. Omgaan met kritiek van de buitenwereld is niet altijd makkelijk en zeker als die buitenwereld jouw eigen familie- of vriendenkring is. 

Is dat wel gezond?

kritiek van de buitenwereld colorsOmdat het leven van een ondernemer niet te vergelijken is met het leven van een werknemer – en de meeste mensen werknemer zijn – kan je soms het idee hebben dat jij jezelf moet verdedigen. Zo sprak ik een startende hondernemer wiens vriend ook ondernemer is en zijn manier van leven kan niet de goedkeuring wegdragen van haar familie; ze heeft al weken geen contact met haar ouders gehad.

Dit is echt heel triest. Het onvermogen van mensen (vaak ouders) om te aanvaarden dat gelukkig zijn in vele vormen komt verwijdert mensen van elkaar in plaats van dat het ze dichter bij elkaar brengt. Deze dame kiest voor haar vriend maar realiseert zich wat de consequenties kunnen zijn. Hoe mooi zou het zijn als haar ouders het op kunnen brengen om – ondanks hun afwijkende mening – hun dochters beslissing niet alleen te accepteren maar ook nog te omarmen.

“Is dat wel gezond?” is in dit voorbeeld ironisch genoeg de vraag die zij aan haar ouders zou kunnen stellen in plaats van andersom. Komt het je bekend voor? Vast wel. Er is altijd wel ergens iemand in jouw omgeving die zijn afkeuring uitspreekt over hoe jij met jouw leven omgaat. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ondernemers; ik werd nooit de ideale dochter voor mijn vader. Wat ik ook deed. Gelukkig heb ik dat achter me kunnen laten.

Omgaan met kritiek van de buitenwereld

kritiek van de buitenwereldWraak nemen in de vorm van ultiem succes is de beste manier om hiermee om te gaan. Tot die tijd is het meer afstand nemen een hele goede optie. Focus je op jouw bedrijf, stop daar zoveel mogelijk tijd in en omring jezelf met gelijkgestemden.

Minimaliseer familiebezoeken tot aangelegenheden waar veel mensen zijn (verjaardagen, feestdagen, trouwerijen en begrafenissen) zodat je de een-op-een gesprekken kunt voorkomen. Houd de onderwerpen luchtig en deel niet te veel van wat je doet. Hoe minder aanleiding je geeft aan iemand om zijn mening te geven, hoe beter.

Van nature ben ik iemand die andere graag van repliek dient, vooral mensen die direct een mening hebben over mij of mijn levensstijl veroordelen. Dat heb ik bijna afgeleerd omdat dit alles te maken heeft met gelijk willen krijgen en waarom zou je. Jouw leven is jouw leven. Kritiek van de buitenwereld zegt niets over jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu