Je maakt het vast weleens mee dat mensen tegen je zeggen dat ze jouw service niet kunnen betalen. Wellicht gebruik jij zelf ook weleens dat argument. “Ik kan het niet betalen” is namelijk een mooi excuus om verder geen actie meer te hoeven ondernemen. Als je namelijk werkelijk iets wil, dan kun je het altijd betalen. Je vindt dan gewoon een manier.

Waar besteed je geld en tijd aan?

Wanneer je zegt “ik kan het niet betalen” bedoel je eigenlijk dat je de kosten er niet voor over hebt. Je bent bijvoorbeeld niet bereid om consessies te doen, ergens op te bezuinigen of ervoor te sparen. Hetzelfde geldt voor het excuus “ik heb geen tijd”. Het heeft allemaal met keuzes te maken.  Je kunt immers elke euro maar een keer uitgeven en elke minuut die geweest is komt nooit meer terug.

ik kan het niet betalenDoordat je dat doet ben je niet erg constructief. Feitelijk ga je in een slachtofferrol zitten want hoe erg is het dat je ‘het’ niet kunt betalen of dat je geen tijd hebt? Meestal zul je als antwoord krijgen dat je het toch wel slecht getroffen hebt of een heel zwaar leven hebt. Mensen krijgen medelijden met je en dat is een lekkere vorm van aandacht krijgen.

Eerlijker zou zijn als je zou zeggen dat je er geen geld voor over hebt of er geen tijd voor wilt maken. Dat klinkt wellicht hard voor de ontvanger maar is wel zo eerlijk en ook naar jezelf. Er zijn mensen die dagelijks € 6,20 opzij zetten en er mensen die daar een pakje sigaretten voor kopen. Kwestie van keuze maken.

Leiderschap tonen

Ik kan het niet betalenWanneer jij de leiding neemt over jouw eigen leven dan is het dus niet nodig om slachtoffer te spelen. En het kan best wel zijn dat je ergens geen geld voor hebt of geen tijd voor hebt maar dat is nooit de doorslaggevende factor. De doorslaggevende factor is jouw creativiteit daarin.

Mijn vriend en ik willen heel graag naar Spitsbergen nu het nog kan (de poolkappen smelten in sneltreinvaart) maar kunnen daar op dit moment het geld niet voor vrijmaken. Wij hebben echter tegen elkaar gezegd: “We will make it happen, we will find a way.” En dus hebben we een doel en een plan.

Stel dat jouw hond geopereerd moet worden of een familielid begraven moet worden. Hoe snel denk je dat je het geld bij elkaar hebt? Vermoedelijk binnen 24 uur of sneller. Dit is ook de reden dat miljonairs die failliet gaan binnen de kortste keren weer miljonair zijn en niet zelden zelfs het tienvoudige hebben van wat ze hadden. Ze kennen het spel en de regels en hebben de creatieve geest om er een nog groter succes van te maken. Zij zeggen niet: “Ik kan het niet betalen” maar “Hoe kan ik het betalen”.

Make it work!

ik kan het niet betalenAls mijn business morgen over de kop gaat, heb ik overmorgen een nieuwe business en ga er met net zoveel (of vermoedelijk meer) enthousiasme en energie tegenaan.

Ik daag je uit: de volgende keer dat je weer eens tegen iemand (of jezelf) zegt: “Ik kan het niet betalen” bedenk dan eerst eens hoe graag je het wilt. Stel jezelf een doel (bijvoorbeeld dat je het over zes maanden wel wilt kunnen betalen), maak een plan en werk naar jouw doel toe. Of je beslist dat je het geld er niet voor over hebt. Nu niet en vermoedelijk in de toekomst ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu