Gewoontes van de rijksten ter wereld

Wat hebben Oprah Winfrey en Bill Gates gemeenschappelijk behalve dat ze ontzettend rijk zijn? Nou, meer dan je denkt. Ze hebben allebei – en vele rijken met hen – bepaalde gewoontes die ze delen. Gewoontes die afwijken van die van de meeste mensen die genoegen nemen met wat ze hebben.

Het kopiëren van deze gewoontes maakt je nog niet rijk maar je kunt op zijn minst beginnen met het aannemen ervan waardoor je lichamelijk en geestelijk beter in je vel zit. Daardoor heb je meer energie en kun je simpelweg meer doen en productiever zijn. Neem de gok, zou ik zeggen. Slechter word je er in ieder geval niet van.

routineRoutine

Het hebben van een todo-lijst, minstens dertig minuten lezen per dag (ik gok erop dat dit geen romans zijn) en drie uur voor het werk opstaan zijn gewoontes die bij de gemiddelde Nederlander niet voorkomen, vermoed ik zo.

Vooral het hebben van een todo-lijst is in mijn ogen het belangrijkste omdat dit jouw productiviteit. verhoogt. Hoe weinig er ook op staat! Mijn todo-lijst bevat in de regel twee items en soms drie. Dit omdat een te grote todo-lijst mij een beetje zenuwachtig maakt.

Ook ben ik de afgelopen jaren het lezen gaan waarderen. Ik las nooit graag tot groot verdriet van mijn ouders. Dat begon al op school waar ik de dunste boeken op mijn boekenlijst had.  De laatste vijf jaar heb ik dat behoorlijk ingehaald. Nu lees (of luister) ik minstens een boek per maand.

gezondheidGezondheid

Ik kan me nog heel goed het moment herinneren dat ik besloot niet meer bij McDonald’s te eten (en Burger King en PizzaHut en al die andere ellende).

Ondanks dat ik er zelf enige maanden gewerkt had en dus wist hoe het er aan toe ging, was ik een enorme liefhebber van junk food. Zeker in mijn periode dat ik als koerier het land door reed om vers vlees bij mensen af te leveren, was McDonald’s mijn favoriete restaurant.

Tegenwoordig eet ik zoveel mogelijk zonder suiker, weinig koolhydraten, goede vetten en eiwitten en drink ik nooit meer frisdrank. Alleen dat laatste heeft mij zo veel meer energie gegeven. Wanneer het je lukt om meer dan vijftig procent van alle suikers uit je voeding te bannen, ben je direct een stuk fitter. Suiker maakt moe (plus alle andere bijwerkingen zoals migraine).

televisieTelevisie kijken

Ik heb er al eerder in een blog aan gerefereerd: ik kijk niet tot nauwelijks televisie. Heel af en toe kijk ik een programma terug op Uitzending Gemist op mijn laptop of tablet maar de tijd dat ik The Bold And The Beautiful opnam en op oudejaarsavond thuis bleef voor Ik Hou Van Holland (ja ja, mensen …) zijn wel definitief voorbij.

Vijf jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik het ooit zonder tv zou kunnen stellen; ik was echt verslaafd. Echter, toen ik merkte dat ik elke avond tijdens RTL Boulevard mijn avondeten naar binnen werkte zonder achteraf nog te weten wat ik gegeten had, heb ik het van het ene op het andere manier afgezworen. Nu kan ik bewust en gericht televisie kijken en het liefst naar suffe programma’s zoals Per Seconde Wijzer.

Doelen stellen

doelenHet stellen van doelen is voor vele ondernemers – gelukkig ook steeds meer in de hondenbranche – een bekend gegeven. Toch is het stellen van doelen natuurlijk niet uitsluitend voor de ondernemer; als je richting wilt geven aan je leven, is het stellen van doelen een noodzaak.

Echter, veel mensen laten het leven op zich afkomen en zien wel hoe het loopt. Dat is jammer en zo zonde van de tijd. Een waardevol leven kan je in mijn ogen alleen maar leiden als je ook een duidelijk doel hebt.

Ik behoor nog niet tot de rijksten der aarde maar volgens mij ben ik aardig op weg met mijn gewoontes. En jij?

Vorig bericht
Zonder inzicht in jouw cijfers, heb je geen onderneming
Volgend bericht
HondenUniversiteit bestaat vier jaar!