Met discipline bedoel ik gedrag dat gericht is op orde. Om niet te verzanden in doelloos aanmodderen en dingen zijn beloop laten, is discipline op veel gebieden zonder meer bevorderlijk zowel privé als zakelijk. Discipline is echter niet makkelijk; discipline is een kunst.

Het is een kunst omdat je ook kan overdrijven, waardoor discipline een dwangmatig gedrag wordt wat ervoor zorgt dat je minder flexibel bent. Het kan er ook voor zorgen dat je anderen lui of onzorgvuldig vindt vanwege jouw eigen discipline. Zonder ontspanning kan discipline uiteindelijk leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

Discipline zakelijk toepassen

discipline is een kunstHet maken van een planning is een discipline op zich. Werken volgens deze planning is geheel andere koek. Wanneer je tachtig procent van jouw tijd inplant, het je twintig procent over om te schuiven en flexibel te zijn. Op deze manier bouw je discipline op zonder honderd procent stipt te zijn.

Tijdens het uitvoeren van jouw planning moet je discipline opbouwen om je niet af te laten leiden. De beste manier is om al jouw computervensters te sluiten en het geluid van jouw telefoon uit te zetten. Wanneer je – net als ik – eten als afleiding gebruikt, ga dan eens werken op een plek waar geen eten te vinden is. Thuis kan in dit geval lastig zijn.

Het grote voordeel van gedisciplineerd werken is dat je enorm productief bent. In plaats van druk. Wanneer je aan het einde van de dag jouw successen schrijft (maak van deze discpline een gewoonte) zul je merken dat dat je makkelijker afgaat. Discipline geeft een kick.

Displine privé toepassen

discipline is een kunst Inmiddels heb ik zo’n 25 jaar ervaring in relaties. Ik mag mezelf best een expert noemen. Tussen mijn achttiende en veertigste had ik vele vriendjes, woonde ik vier keer samen maar uiteindelijk ging het allemaal mis. Daarna heb ik mij tien jaar lang niet geïnteresseerd in mannen en toen mijn huidige vriend zich aandiende, ben ik veel gaan lezen over hoe het wel moet. Dit keer wil ik het voor eens en altijd goed doen.

De kunst is discipline. Daar istie weer. Discipline opbouwen om je in conflictsituaties te verplaatsen in een ander. Wanneer zich conflicten aandienen, gaat dat altijd over het feit dat jij je tekort gedaan voelt, wat jou is aangedaan. Ik, ik, ik. Denk op zo’n moment eens niet aan jezelf. Daar is discpline voor nodig.

Waarom is dit een discipline? Wanneer jouw vrouwelijke of mannelijke hormomen de overhand krijgen, houd je niet altijd zoveel rekening met de ander. Jouw consideratie is dan soms ver te zoeken. Wanneer jouw partner je daarop aanspreekt, ga dan eens in zijn schoenen staan. Als je dat allebei doet, zijn conflicten snel opgelost.

Discipline is een kunst

discipline is een kunst Discipline is aangeleerd gedrag daarom noem ik het een kunst. Je moet jezelf ertoe zetten om gedisciplineerd te zijn. Een bepaalde discipline kan uiteindelijk gewoontegedrag worden als je het maar lang genoeg doet. Denk aan tanden poetsen voor het naar bed gaan, ‘s morgens twee glazen water drinken of niet klagen.

De eerste twee voorbeelden waren disciplines voor mij, nu zijn het gewoontes en denk ik er niet eens meer over na. Mijn nieuwste uitdaging is de discipline van het niet-klagen. Daar ben ik nog niet zo goed in, zoals mijn vriendje mij af en toe subtiel laat weten …

Voor velen heeft de term ‘discipline’ een negatieve klank. Als je zoekt naar definities van disipline kom je vaak termen tegen als ‘tucht’, ‘dwang’ en ‘onderwerping’. Dat is jamer want discipline kan juist heel positief zijn. Jij maakt de keuze wat discipline voor jou betekent.

Heb jij een voorbeeld waar discipline voor jou als een sterke motivatie heeft gewerkt? Deel het!

3 reacties. Reactie plaatsen

Mijn eerste reactie was “Ik ben een cultuurbarbaar!”. Na het lezen val ik mezelf alles mee. Er zijn nog een paar gebieden waar de discipline véél beter kan, maar er zijn er ook (misschien zelfs wel meer) waar ik het uitstekend onder de knie heb. 🙂

Fijn dus dat je het zo overzichtelijk hebt opgeschreven, Monique – dankjewel!

Beantwoorden

Discipline is inderdaad een kunst en het is vaak lastig om die eerste stap naar regelmaat te zetten. Maar lukt het dan vind ik het een aanvulling. In plaats van iets moeten doen, gaat het als vanzelf. Goed om hier eens bij stil te staan Monique.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu