De zes menselijke behoeften van Anthony Robbins houden mij al zo ongeveer drie jaar bezig. Waar en wanneer ik maar een mogelijkheid zie, introduceer ik deze aan anderen. Een van de levensvragen waar Anthony zich mee bezig houdt is: waarom doen we de dingen die we doen, wat is de motivatie voor ons gedrag. Waarom riskeert de ene zijn eigen leven om dat van een ander te redden en berooft een ander het leven van iemand voor de lol?

De zes menselijke behoeften

Wat is de kracht die al onze emoties vorm geeft, het verschil in kwaliteit van leven en uiteindelijk ons lot. Wat maakt iemand tot een Adolf Hitler of Nelson Mandela?

We zijn als mens allemaal uniek maar delen toch een zenuwstelsel dat op dezelfde manier functioneert. Er zijn ook zes fundamentele behoeften die iedereen heeft en ons gedrag is simeplweg een manier om aan al deze behoeftes tegemoet te komen. Deze zijn:

  1. Zekerheid / veiligheid – de behoefte aan zekerheid om pijn te vermijden, comfortabel te zijn en plezier te krijgen
  2. Onzekerheid / variatie – de behoefte aan variatie, verandering en spanning
  3. Betekenis – de behoefte om uniek, speciaal en belangrijk gevonden te worden.
  4. Liefde en verbondenheid – de behoefte om je dichtbij en verbonden met iets of iemand te voelen
  5. Groei – de behoefte aan uitbreiding van kennis, begrip en geestelijk vermogen
  6. Bijdragen – de behoefte (aan) anderen te geven, te helpen en te ondersteunen

de zes menselijke behoeftenDeze behoeften liggen vast in ons zenuwstelsel. Iedereen vindt een manier om aan deze behoefte te kunnen voldoen. Sommige mensen verkrijgen zekerheid door alle aspecten uit hun leven te willen controleren, anderen geven juist de controle volledig uit handen en gaan over tot het geloven in een God bijvoorbeeld.

Variatie (verscheidenheid) zorgt ervoor dat we echt leven en ons betrokken voelen. Sommigen doen dat door ergens te gaan wonen waar de zon in de winter niet opkomt (…) en anderen gaan vreemd.

Dan is er het verlangen om betekenisvol te zijn. Weten dat jij ertoe doet en dat jouw leven van belang is. Sommigen doen dat door tattoos en piercings te nemen op plekken die niemand wil weten en anderen accepteren iedereen op Facebook als vriend.

Voor iedereen die net iets te vaak teleurgesteld is in de liefde, is de verbondenheid een goed alternatief. Het nemen van een hond is dan de veiligste optie; hij is altijd blij je te zien, luistert zonder te oordelen en voelt alle emoties met je mee.

Vervulling kan alleen worden bereikt door middel van een patroon waarin we ons richten op twee spirituele behoeftes: de noodzaak om continu te groeien en de noodzaak om bij te dragen aan de wereld om ons heen op een zinvolle manier.

Begrip en test

Het begrijpen van deze behoeften en weten hoe ze in te zetten om te komen tot jouw perfecte leven, zijn van groot belang om je goed te voelen en een leven te leiden waarin je van enorme waarde kunt zijn voor jezelf en jouw omgeving.

De zes menselijke behoeften zijn universeel en dus voor iedereen van toepassing. De mate van belangrijkheid voor jou als individu is een interessant gegeven om zo jouw motivatie voor bepaald gedrag te achterhalen.

We hebben ze alle zes nodig om compleet vervuld te zijn maar welke drie zijn voor jou het belangrijkste? 

1 reactie. Reactie plaatsen

Tja, als ik dan toch écht moet kiezen, kom ik uit op 4, 5 en 6.

Daarmee heb ik trouwens stiekem helemaal niet gekozen, want #4 komt ook tegemoet aan 1 t/m 3. Ja, zelfs aan #2: “never a dull moment”. 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu