Ben jij iemand die snel beslissingen neemt of heb je daar moeite mee en blijf je wikken en wegen? Ik herken het beiden. Gek genoeg kan ik vaak zonder moeite binnen een paar minuten beslissen over iets heel groots, zoals het uitgeven van tienduizend euro, en doe ik er eeuwen over om over een futiliteit te beslissen (welk merk mayonaise zal ik kopen).

Het mooie van beslissingen nemen is dat je er direct een waarde aan hecht. Zolang je nog aan het dralen bent, blijf je erover malen. Eenmaal besloten, kun je verder. De ultieme kracht van beslissen.

Wat betekent een belissing

Het nemen van een belissing betekent ook dat er een enorme hoeveelheid energie vrijkomt. Wat voelt als een opluchting. Bedenk voor jezelf maar eens een belangrijke beslissing in je leven en wat dat voor jou betekende. Was dat het einde of het begin van iets?

Een punt zetten achter een relatie betekent het einde van een vaak zware periode maar daardoor ook het begin van een nieuwe periode. Of de beslissing te nemen om ergens te gaan wonen en de liefde van je leven tegen te komen. Wat te denken om op een bepaalde dag de auto naar je werk te nemen in plaats van de trein en zo te ontkomen aan een treinongeluk.

Van veel beslissingen die we nemen, weten we de uitkomst niet of begrijpen nog niet wat die gaat betekenen. En toch nemen we de hele dag door beslissingen. Het nemen van veel beslissingen (groot en klein) verhoogt je zelfvertrouwen – ook als jouw beslissing minder goed uitpakt – een toont daadkracht aan. Mensen die slecht beslissingen nemen worden in de regel, zeker zakelijk, niet erg professioneel gevonden.

Niets doen is ook beslissen

Vergis je niet, ook niets doen is het nemen van een beslissing. Je beslist dan namelijk dat je het wel goed vindt. Je neemt de zaken zoals ze komen. Daarmee geef jij jezelf over en laat je leiden door de omstandigheden, door externe invloeden.

Niet beslissen is de snelste weg naar een uiteindelijk onvoldaan leven. Als jij ‘s morgens niet de beslissing neemt om op te staan, dan blijf je dus in bed liggen. Desnoods de hele dag. Je kunt ook de beslissing nemen om in bed te blijven liggen. Zodra je dat doet, zul je direct merken dat dit veel beter voelt omdat het een bewuste keuze is.

Zo sprak ik vorige week een Zweedse dame is vertelde dat ze er soms zo van baalt dat ze de hele avond voor de tv hangt en haar tijd aan het verspillen is. Ik gaf haar de tip om de volgende keer bewust een avond voor de tv te plannen. Neem iets te drinken, wat lekkers te snacken en ga er goed voor zitten. Maar vooral: geniet!

Bergen energie

belissen kilometersGisterochtend was ik om 5 uur wakker. Dat is op zich niets bijzonders, want ik ben een extreem ochtendmens. Toch was deze keer anders: ik had besloten om in één dag meer dan twaalfhonderd kilometer te rijden. Op het moment dat ik dat besloot kreeg ik direct bergen energie.

Ik kreeg zelfs zoveel energie dat ik van 7.30 tot 2.00 uur gereden heb met elke twee uur een korte pauze van vijftien tot twintig minuten en drie power naps van elk dertig minuten. Iets te veel koffie naar mijn smaak maar dat kan wel voor een keertje.

Geen moment heb ik me moe gevoeld of zelfs maar gegaapt achter het stuur. Ongelooflijk wat het nemen van een beslissing jou de energie geeft om het gewoon te doen. Niet proberen, doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu