Een angst die we bijna allemaal wel kennen: afgewezen worden. Stel dat een ander “Nee” zegt. Een blauwtje lopen. Om de afwijzing te vermijden doen we niets. We verstarren. Of erger nog: we maken vreemde bokkensprongen om maar vooral die “Ja” te krijgen. 

Angsten die we allemaal kennen

afwijzingEr zijn een aantal angsten die wij allemaal kennen; ze zijn universeel.

  • Faalangst
  • Angst voor succes
  • Angst om niet genoeg te zijn
  • Verlatingsangst
  • Angst om dood te gaan

Om er maar een paar te noemen. Ja er is zelfs een angst voor succes. Stel dat het lukt, wat dan? Er zijn mensen die niet meer geld durven te verdienen. “Geld maakt niet gelukkig“, is dan een mooi excuus. Of ze zijn onzeker over het managen van geld.

De angst om niet genoeg te zijn zorgt ervoor dat ondernemers niet genoeg vragen voor hun dienst. Als ik ze dan vraag: “Dus jij vindt jezelf niet meer waard dan 15 euro per uur?” komt vaak pas de realisatie. Dus doen ze nog maar weer een opleiding in de hoop ooit wel genoeg te zijn. Helaas, het zit tussen de oren. Zolang het daar zit, helpen zelfs geen tien opleidingen.

De angst voor afwijzing

Wie is er nog nooit afgewezen? Ik denk iedereen wel een keer. Je bent uitgeloot voor een opleiding, niet aangenomen na een sollicitatiegesprek of hebt een blauwtje gelopen. Als je na elke afwijzing gaat denken: “Dit doe ik nooit meer” kan het zo maar zijn dat het leven heel eenzaam wordt. Een strijd.

Onlangs trok ik ook de stoute schoenen aan en vroeg iemand om een date die ik alleen online kende. Ik had een blauwtje kunnen lopen. Maar hé, als je het niet doet heb je zeker geen date. Of wachten totdat hij het vraagt? En dan de potentie van op zijn minst een leuk gesprek missen? Geen denken aan.

Zo legde een klant een prijs neer voor een workshop bij de Kynologenclub. “Ze waren zich rot geschrokken”, was de reactie. Tja, dat kan. Duidelijk gevalletje van mismatch. De klant liet het gaan en ging niet onderhandelen. Zij staat waar zij voor staat. Daar is moed voor nodig.

Moed hebben is bang zijn en toch doen

afwijzingIk verhuur mijzelf als professionele hondenoppas en vraag daar minimaal €30 per dag voor. Op de ‘hondenoppassers’ Facebook groep heb ik hierop veel kritiek gekregen. Een schande dat ik geld durf te vragen voor onderdak. 

Sterker nog, ik weet dat als je in Amsterdam op een kat wilt passen in De Pijp moet je geld meenemen. “Je mag wonen in de mooiste wijk van Amsterdam”, is het motto. Wees blij. Als Linda de Mol een hondenoppas nodig heeft en hoort van mijn tarief, zal ze zich rot lachen. “Dat is veel te goedkoop, kan nooit goed zijn”.

De moraal van dit verhaal: de angst voor afwijzing bestaat. Als straatmuzikant word je haast continu afgewezen maar wat een lef om gewoon te gaan staan met je gitaar. Ik heb er respect voor. Wat zij kan, kan jij ook. Je hoeft het alleen maar te doen.

Hoe het met mijn date is afgelopen? Misschien vertel ik het je ooit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu