The only thing we have to fear is fear itself” is een uitspraak van Franklin D. Roosevelt. Hij deed deze uitspraak in 1933 tijdens zijn inauguratierede. Inmiddels is dit een lijfspreuk geworden van menig ‘motivational speaker’.

Heb ik daar wel controle over?

Angst voor spinnenAngst is niets meer dan een geestestoestand, een emotie. Emoties zijn onder controle te krijgen met of zonder hulp. Vanwege mijn interesse naar de motivatie van handelen van mensen (waarom doen we wat we doen) heb ik behoorlijk wat boeken versleten die daarover gaan in de meest brede zin van het woord.

Telkens komt daarin weer naar voren dat angst voor de dood een van de, zo niet dé, grootste angst is. Angst voor het onbekende – heb ik daar wel controle over? – is ook een sterke motivatiefactor voor gedrag.

Het enige waarover wij absolute controle over hebben, is ons denkvermogen. Voeg daaraan toe dat alles wat de mens creëert begint in de vorm van een gedachte en je bent al heel dicht bij het principe waarmee je angst kunt overwinnen.

Bang zijn en toch doen

angstEen jaar geleden ongeveer sprak ik een dame die een gezichtsvermogen heeft van slechts tien procent en daarbij ook nog in een rolstoel zit. Zij was bang voor honden, nu heeft ze een blindengeleidehond. Veel opties waren er niet: zonder hond kon ze nooit het leven leven wat zij voor ogen had en dus kwam er een hond. Zij vond een manier om over haar angst heen te komen omdat ze eigenlijk niet anders kon. Ze ondernam actie ondanks haar angst.

Een tijd terug werd ik gebeld door een bekende van me. Zij heeft een vriend met een hond die een probleem heeft. Of ik wil helpen. Het is aan de andere kant van het land, ik doe geen gedragsconsulten meer dus ik stuur een uiterst deskundige en ervaren collega. Helaas. Ze gaan geen gedragstherapie doen. “Waarom niet?”, vraag ik. Ik krijg een vaag verhaal en vermoed wat de motivatie is: bang voor het onbekende of bang om de controle te verliezen.

Dit is in mijn optiek de belangrijkste reden waarom gedragstherapie soms niet werkt. De eigenaar heeft zelf een vooringenomen stelling dat het niet werkt en dus werkt het niet. Bang voor het onbekende, bang om geen controle te hebben. Zij kozen voor de veilige weg, de bekende weg omdat ze niet met hun rug tegen de muur stonden. Zij ondernamen geen actie.

Ken jij situaties waarin je zelf angst hebt overwonnen? Deel ze en inspireer anderen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu