Yuri van Gelder nam een risico en hij verloor. Dat deed hij al eerder en toen verloor hij ook. Hoe komt het toch dat mensen bereid zijn zoveel risico te lopen en hun carrière op het spel zetten of zelfs hun leven? Dat is dan de eerste vraag die bij mij opkomt. Iedereen heeft natuurlijk een mening over Yuri zijn gedrag en de daarop volgende sanctie. Een mening geven is makkelijk maar de beweegreden erachter vinden is veel lastiger. Zou het de adrenaline zijn?

Spelen met de dood

Ik ben een duiker. Het duurde even – zeker vijftig duiken – voordat ik mij echt als een vis in het water voelde. Maar toen was ik ook echt los. Steeds dieper, steeds langer. Alsmaar op zoek naar die grens en kijken wat er gebeurt als je die over gaat. Ik ken het gevoel. De adrenaline en bijbehorende verslaving.

Toen ik voor het eerst dit filmpje zag, stond het zweet in mijn handen. Nog kan ik er niet ongeroerd naar kijken. Dat komt omdat ik hoogtevrees heb maar een vergelijkbaar risico heb ik ook genomen. Meerdere malen zelfs.

Verslaafd aan adrenaline

Adrenaline wordt niet alleen aangemaakt als je een fysieke inspanning levert. Je kunt het zelf opwekken. Ik ben daar een meester in. In combinatie met cafeïne en keiharde muziek ben ik niet meer te stoppen. Het hart in de keel. Ik vind het heerlijk.

adrenalineIk kan mijn lichaam dus het commando geven om adrenaline aan te maken. Daarvoor hoef ik niet extreem te sporten of in een achtbaan te gaan zitten. De kunst is alleen om daarna ook weer te ontspannen. Ons lichaam heeft dat ook nodig. Dat is wat Yuri deed. Het middel dat hij daarvoor uitkoos bleek niet het meest handige te zijn achteraf.

Tijdens het schrijven van dit blog voel ik de adrenaline alweer. Ga zo maar even op de bank liggen en naar klassieke muziek luisteren. De balans is toch het antwoord, niet waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu