Om succesvol te kunnen worden als hondernemer moet je goede gewoontes aanleren en afscheid nemen van slechte gewoontes. Bekijk hier mijn 7 gewoontes waar je zeker afscheid van moet nemen. 

1. Aan jezelf twijfelen

Dit is een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Vraag jezelf af waar dit vandaan komt. Je kan een specialist zijn op jouw vakgebied maar als jij aan jezelf twijfelt, waarom zal jouw (potentiële) klant dit dan niet doen? Zorg ervoor dat je een zelfverzekerde ondernemer wordt.

Onderneem vanuit je passie. Op deze manier weet je waar je over praat, straal je dit uit naar jouw klanten en breng je jouw passie over op hen en verkoop je jouw diensten en producten eenvoudiger. Wees jezelf en doe de dingen waar jij goed in bent en die bij jou passen.

2. Negatief denken

Als jij denkt dat het niet lukt of mogelijk is, dan gaat het ook niet gebeuren. Negatieve gedachten creëren enkel frustratie, spijt, gemiste kansen en excuses om niet te slagen.

Iemand die denkt ‘ik kan het’, heeft het brandende verlangen om zijn doelen te behalen en zal er alles voor in het werk stellen om deze te realiseren.

3. Angst om te falen

gewoontesElke ondernemer heeft in meer of mindere mate wel bepaalde angsten met betrekking tot het ondernemerschap. Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals een onregelmatig inkomen en het niet kunnen betalen van vaste lasten. Niet geheel onrealistisch, maar deze risico’s zijn met een doordacht plan af te dekken.

Denk dus niet in problemen, maar in oplossingen. Laat je angsten je plannen en het ondernemen van actie dus niet domineren, maar zet het om in het creëren en realiseren van je dromen en doelstellingen.

4. Kritiek leveren op jezelf en anderen

Kritiek staat vaak gelijk aan negativiteit. Zoals ik hier boven al beschreef, staat dit het realiseren van dromen en doelstellingen in de weg. Ook hier geldt: denk niet in problemen, maar in oplossingen.

5. Uitstelgedrag

Uitstelgedrag en faalangst staan sterk met elkaar in relatie. Stop dus met uitstellen en start met leven en hondernemen. Een planning maken is de eerste stap om hier verandering in te brengen. Schrijf de avond ervoor of aan het begin van de dag welke taken jouw prioriteit hebben en welke afgerond moeten zijn. Bouw dit uit naar een week-, maand- en jaarplanning.

Vervolgens moet je niet alleen plannen, maar vooral actie ondernemen. Probeer niet direct voor perfectie te gaan, maar zet gewoon de eerste stap! Heb je de neiging om de lastige of vervelende klussen uit te stellen, begin hier dan juist mee. Anders zit je er de hele dag tegen aan te hikken en zal je aan het eind van de dag het hoogstwaarschijnlijk toch weer uit stellen.

gewoontes

Worden klussen uitgesteld door te veel afleiding (bijvoorbeeld social media), blok dan tijd in je agenda om aaneengesloten te kunnen werken. Stel een alarm in, zorg dat je niet gestoord kan worden, doe je telefoon uit (of op stil en buiten handbereik) en schakel social media uit.

Er zijn zelfs gratis programma’s die gedurende een bepaald tijdsbestek het internet of bepaalde websites voor je kunnen blokkeren, zodat je niet in de verleiding komt om toch even je berichten te checken.

6. Angst voor succes

Het klinkt wellicht raar, want misschien denk je nu: iedereen wil toch succesvol zijn? Mensen zitten soms raar in elkaar. Voor sommigen is het intimiderend of zelfs beangstigend.

Succes staat niet alleen synoniem aan geld en macht maar ook aan uitdagingen, verantwoordelijkheden en verandering. Dit kan zeer overweldigend zijn, vooral als je erg gehecht bent aan je oude, vertrouwde leventje en moeite hebt om buiten je comfort zone te treden. Maar het is niet voor niets dat men zegt ‘The magic happens outside your comfortzone’. Vraag jezelf af wat je angsten zijn, accepteer de reden van je angsten, maar laat ze vervolgens los.

Denk bijvoorbeeld aan de hoge duikplank in het zwembad. Het lijkt je fantastisch om er af te springen. Je beklimt de duikplank, maar wanneer je op het punt staat om te springen, grijpt de angst je bij de keel. Je begint met smoesjes te bedenken: Wat als? Ja, maar!

Je kan nu twee dingen doen: Of je draait je om en daalt weer af met het gevolg dat je misschien spijt krijgt of je waagt de sprong. In het laatste geval heb je niet alleen jezelf overwonnen, maar overspoelt je een geweldig gevoel. Je hebt het toch maar mooi gedaan! Bedenk jezelf dus: Wat is het ergste wat me kan overkomen als ik het toch doe? Hoe dramatisch zijn de gevolgen op een schaal van 1 tot 10…

7. People pleasing

Veel ondernemers willen vanuit hun passie mensen helpen. Dat is een prachtige gedachte en het zal je veel opleveren, want wie goed doet, goed ontmoet. Maar pas op! Het mensen te veel naar de zin willen maken, gaat uiteindelijk ten koste van jezelf, als ondernemer en of als persoon. Voor je het weet, wordt er misbruik van je gemaakt. De klant is koning, maar jij bent keizer!

Hou dus te allen tijde in gedachten wat JIJ wil. Leer nee te zeggen. Dit hoeft niet bot te zijn, maar wees wel duidelijk en geef aan waarom en kom met een alternatief. Bijvoorbeeld: “Het spijt me, maar deze week zit ik volledig volgeboekt. Volgende week help ik u graag en mocht er toch onverhoopt een plekje vrij komen, dan bel ik u als eerste.”

Van welke gewoontes heb jij bewust afscheid genomen om een succesvolle hondernemer te worden of welke goede heb jij jezelf aangeleerd en wat heeft dit jou gebracht? Ik zou het erg op prijs stellen als je dit met mij zou willen delen en anderen hiermee wil motiveren en inspireren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu