Wat is de waarde van tijd? Als jij jezelf dat nog nooit hebt afgevraagd dan wordt het hoogtijd dat te gaan doen. Is het aannemelijk te veronderstellen dat die waarde verschilt van persoon tot persoon? Zou het zo kunnen zijn dat tijd voor een langdurig werkloze een andere waarde heeft dan voor onze koning? Als jij gelooft dat dit zo is waarom zet jij dan nog jouw prijzen op jouw website? Iedereen geeft een andere waarde aan tijd en tijd is wat jouw klanten kopen. 

Tijd kopen

Tijd is gelimiteerd. Voor iedereen. Je zou dus kunnen zeggen dat je geen tijd kunt kopen. je kunt van 24 uur geen 30 uur maken. Wat je wel kunt doen is zelf bepalen hoe jij je tijd besteedt. Die beslissing bepaalt hoe jij de wereld ziet en dus hoe jij jouw leven leeft.

de waarde van tijdOndanks dat tijd gelimiteerd is aan 24 uur per dag, kun je wel degelijk tijd kopen. Je kunt bepaalde zaken uitbesteden zoals het timmeren van een schuurtje, het maaien van het gras of het uitlaten van jouw hond. Daar kun je gebruik van maken omdat er mensen zijn die deze dienst aanbieden.

Wanneer jij iemand hebt gevonden die jouw schuurtje gaat timmeren, kun jij in de tussentijd iets anders doen. Bijvoorbeeld honden trimmen. Waarom? Omdat je dat het allerleukste vindt om te doen en wat je leuk vindt, daar besteed je tijd aan. Jij kunt het je misschien niet voorstellen maar er zijn mensen die niet de vachtverzorging van hun hond willen doen. Ik ben er zo eentje.

De waarde van tijd

Maar hoeveel is tijd dan waard? Welk bedrag staat daar tegenover en hoe kom je daar achter? Je kunt het natuurlijk gewoon vragen en die vraag is heel legitiem. In de business-to-business markt waar bedrijven hun service of producten aanbieden aan andere bedrijven is het heel gebruikelijk om als service-aanbieder te vragen naar het budget.

de waarde van tijdHeb jij ooit jouw potentiële klant gevraagd wat hij voor jouw service over heeft? Wat is het mij waard om iemand anders de vacht van mijn hond te laten verzorgen? Deze vraag heeft geen enkele trimmer mij ooit gesteld en ik heb er meerdere gehad. Hadden ze dat maar wel gedaan, dan hadden ze aan mij meer verdiend.

Hoeveel is het de hondeneigenaar waard een hond te hebben die andere honden negeert op straat? En na een indicent met een buurthond? En na een waarschuwing van de politie? Waarde stijgt naarmate de noodzaak toeneemt. Maakt het iets uit voor de kwalitiet van jouw werk? Nee, natuurlijk niet. Je doet in alle gevallen meer dan je best en de waarde die jij levert overstijgt te allen tijd het geld wat daar tegenover staat.

Noodzaak of noodzaak?

Ook de definitie van noodzaak is voor iedereen anders. In bovengenoemd voorbeeld gaat het over druk van buitenaf. Maar hoe zit het met mensen die heel bewust met hun tijd omgaan en exact weten wat hun tijd waard is? Ik zal altijd andere prioriteiten stellen dan de vachtverzorging van mijn hond. Altijd.

Welke prioriteiten stellen jouw klanten als zij je vragen hun hond uit te laten? Bedenk dat wat jij verkoopt – je geeft mensen meer tijd – dus afhankelijk is van de waarde die zij aan tijd geven. Ik hoorde pas nog een hondenuitlaatdienst zeggen dat een van haar klanten gewoon te lui is haar eigen hond uit te laten. Te lui? Nee, ze geeft een andere waarde aan haar tijd.

Wat is jouw waarde van tijd? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu