We zijn zo gewend aan geschreven tekst omdat we allemaal gebruik maken van e-mail, sms, Whatsapp, Messenger en wat er nog meer op de markt is. Ook kennen we de keerzijde van het geschreven woord: interpretatieverschillen en miscommunicatie. Mensen lezen immers of slecht of lezen wat ze willen lezen. Ik heb daar al eerder een blog over geschreven dat gaat over het doen van aannames. Met al deze mogelijkheden om met elkaar te communiceren zou je bijna de meest belangrijke vergeten: praten. Het kan zo enorm veel uitmaken en verduidelijken dus praat met elkaar. 

Waarvoor gebruiken we berichtenapps

praat met elkaar

Het begon allemaal met sms, wat de afkorting is van short message service. Short message betekent: kort bericht. “Ik ben 15 minuten later thuis” of “ik denk aan jou” zomaar midden op de dag. Sms werd steeds vaker gebruikt voor doeleinden waarvoor het helemaal niet bedoeld is. Relaties worden via sms uitgemaakt.

De x-generatie (geboren tussen 1956 en 1985 en niet opgegroeid met internet) klaagt over de z-generatie die – bij wijze van spreken – geboren is met een smartphone en niet anders weet dan altijd online te zijn. De reden: er wordt steeds minder met elkaar gesproken waardoor je intonatie en lichaamstaal mist en andere belangrijke factoren om ook daadwerkelijk te begrijpen wat bedoeld wordt.

Omdat de x-generatie wel mee wil doen en bij wil blijven zie je dat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van berichtenapps maar dan om hele verhalen te vertellen of vragen te stellen die je normaal bij een glas wijn zou stellen. “Vertel eens, wat is er nou precies gebeurd?”,  werd mij onlangs gevraagd via Messenger. “Laten we even Skypen”, schreef ik terug.

Praat met elkaar

De laatste tijd word ik regelmatig benaderd – meestal via Messenger of Whatsapp – vanwege de dienst die ik aanbied: hondenoppas in huis tijdens vakantie. Als ik dan bel om te vragen wat ze willen en wat ik aan kan bieden, krijg ik soms achteraf een bericht dat ze nu op het werk zitten en later terugbellen.

praat met elkaarVervolgens krijg ik dan alsnog via de berichtenapp alle vragen door die ze me willen stellen. Het opschrijven hiervan kost net zo veel, zo niet meer, tijd als direct even bellen. En in dat hele verhaal zit altijd wel ergens iets wat niet helemaal begrepen wordt. Van de ene kant, dan wel van de andere kant.

Tegenwoordig reageer ik om die reden altijd kort op berichten met allerlei vragen. Ik opper direct: laten we even bellen. We hebben in deze tijd zo ontzettend veel mogelijkheden om met elkaar in contact te komen dat we de meest originele bijna vergeten. Praat met elkaar bij voorkeur onder het genot van een kop koffie, lunch, wijntje of diner.

Welke communicatievorm heeft jouw voorkeur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu