Er is heel wat advies verkrijgbaar over het schrijven van de perfecte e-mail. Van de beste titel tot en met complete sjablonen en zelfs talloze tips welke inhoud wel en niet werkt. Internet staat er vol mee.  Maar wat werkt er voor jou en jouw klanten? In de afgelopen 5 jaar heb ik verschillende gegevens bijgehouden van de e-mails die ik verstuurd heb waarbij ik telkens weer bijschaaf en bijschaaf. Mijn ervaringen ga ik met jou delen. 

Emotie en sentiment

de perfecte e-mail Als jij een e-mail stuurt dan wil je natuurlijk dat deze geopend wordt. Daar begint het allemaal mee. Je hebt dus een goede onderwerpregel nodig. Zowel negatieve als positieve emotie werken beter dan wanneer de titel neutraal is.

De e-mail met de positieve titel Wat Heb Jij Nodig Om Een Geweldige Hondernemer Te Worden?  werd door maar liefst 83,3% van de ontvangers geopend met op de tweede plaats Mijn 5 Grootste Fouten (negatief) met 70%.

Ook titels als Alsjeblieft, Jouw Verrassing (positief) of We Gaan Stoppen (negatief) scoren een openingspercentage (open rate) van meer dan 50%. Mijn gemiddelde openingspercentage ligt op 35% wat ver boven gemiddeld is.

Tekst en afbeeldingen

De afgelopen 5 jaar heb ik heel veel getest met diverse typen e-mails. Toen ik startte in 2011 vestuurde ik opgemaakte nieuwsbrieven. Je weet wel, zoals die van AirMiles en Action. Het programma wat ik hiervoor gebruikte laadde de afbeeldingen niet automatisch; je moest op een link klikken om alles in te laden. Een drama voor het openingspercentage!

de perfecte e-mail In 2012 kwam alom de tip om dit vooral niet meer te doen. E-mails met afbeeldingen werden direct beschouwd als nieuwsbrieven (wat voor sommigen gelijk stond aan spam) en verdwenen meteen in de prullenmand. Een e-mail met enkel afbeeldingen is helemaal dramatisch voor jouw scores (zie statistieken).

Vanaf dat moment was het advies om onopgemaakte e-mails te versturen zoals je dat ook doet naar jouw vrienden die je e-mailt. Ik heb getest met beiden en kan eerlijk gezegd nauwelijks verschil merken. In mijn optiek gaat het niet om het uiterlijk maar om de inhoud.

Klikken en reageren

Als een e-mail geopend is, wil dat nog niet zeggen dat hij gelezen is. De ontvanger kan immer ondertussen gewoon op Facebook hondenfilmpjes zitten bekijken terwijl jouw e-mail open staat. Hoe meer klikopties er in jouw e-mail staan, hoe meer je kunt meten. En hoe lager de link in de e-mail staat, hoe groter de kans dat de inhoud ook (helemaal) gelezen wordt, tenzij het gaat om een afmeldlink natuurlijk …

de perfecte e-mail

Oké dan weet je dit maar wat wil je eigenlijk? Je wilt interactie. Toch? Hoe kan je mensen laten reageren op jouw e-mail zodat je daadwerkelijk een conversatie met ze aan kunt gaan? Juist, door het stellen van vragen. In deze alinea staan 3 vragen en die heb jij allemaal in jouw hoofd al beantwoorden. Nu is het de kunst om mensen te laten antwoorden op jouw e-mail.

Onderzoek van Boomerang toont aan dat het beantwoordingspercentage (response rate) is maar liefst 20% meer in e-mails waar 1 tot 3 vragen gesteld worden dan in e-mails waar geen vraag gesteld wordt. Mijn eigen onderzoek telt een veel hoger percentage. Ik krijg incidenteel reactie op mijn e-mails en dan voornamelijk als links niet werken – dus negatieve response – maar als ik in de onderwerptitel heb staan Ben Jij Nog Hard Aan Het Werk? of ergens in de tekst stel ik de vraag Hoe Gaat Het Met Je? krijg ik de meeste prachtige verhalen te lezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu