Wanneer is jouw product af? Wanneer ben je goed genoeg om te kunnen beginnen? Dit zijn vragen die voornamelijk bij startende hondernemers spelen. Moet alles perfect zijn en moet je eerst die bepaalde opleiding hebben afgerond? Nee! Er zijn verschillende trucjes die jij jezelf kunt aanleren in het geval jij aan een latente of zware vorm van perfectionisme lijdt.  Stop met perfectioneren, start met lanceren

Faalangst of angst voor succes

stop met perfectionerenBeide angsten komen bij nagenoeg iedereen voor. Dat schept een band want mijn inschatting is dat de club van aan faalangst lijdende mensen ongeveer zeven miljard leden kent (dat was onze wereldbevolking in 2013 namelijk). Faalangst is dan ook een grote motivatie voor uitstelgedrag. Stel je voor dat het niet lukt …

De club van mensen die lijden aan angst voor succes zal zeker ook een paar miljard leden kennen. Wedden dat er heel wat mensen lid zijn van beiden? Ook de angst voor succes is een goede reden om uit te stellen. Stel je voor dat het lukt …

Met beiden weten we ons niet goed raad want wat komt daarna? De zogenaamde ‘comfort zone’ verlaten is zeker niet makkelijk. Wat hebben we te verliezen? Het is niet voor niets zo dat gezegd wordt we pas echt beginnen met leven op het moment dat we (weten wanneer we) dood gaan. Dan hebben we immers niets meer te verliezen.

Het ijzer smeden als het heet is

Een belangrijk aspect van ondernemen is kansen grijpen als zij zich voordoen. Zo besliste ik onlangs binnen vijf minuten dat ik een domeinnaam ging registreren met de extensie .tips. Ik ben benieuwd welke hondernemer direct zijn marketingstrategie gewijzigd heeft nadat ik mijn blog publiceerde over de kans op Facebook bij 65-plussers.

Een van de speerpunten van succes hebben als (h)ondernemer is de snelheid waarin jij kunt handelen, dus beslissingen en actie nemen. Wanneer jij sneller bent dan een ander, kun je eerder domineren in jouw markt. Dat wil niet zeggen dat je als een kip-zonder-kop alle kansen moet grijpen maar de sneller beslisser is meestal de winnaar.

Het zal duidelijk zijn dat er in het ondernemersvak weinig plaats voor perfectionisten is tenzij je in een specifieke markt zit die zoveel fans heeft dat zij het er graag voor over hebben te wachten tot het perfecte product er is. Denk hierbij aan Apple en Harley Davidson. Voor alle anderen geldt: stop met perfectioneren, start met lanceren!

Mijn 3 tips voor perfectionisten

Goed, daar zit je dan met al jouw perfectionisme en je wilt gaan (h)ondernemen. Wat nu? Mijn advies is om voor jezelf wat trucjes te bedenken om over jouw dwang voor perfectie heen te komen.

1. Stel een korte deadline vast en maak die openbaar

stop met perfectionerenAls jij een boek wilt schrijven kan dat makkelijk in dertig dagen. Daar zijn vele (online) cursussen voor om je daarmee te helpen. Zodra jij de beslissing hebt genomen dat je het boek gaat schrijven, stel je dus direct jouw deadline op dertig dagen vanaf dan en maak je het openbaar.

Openbaar maken kan al door een schema op de muur in jouw kantoor te hangen of op de deur van de ijskast. Vertel het direct bij het avondeten aan de rest van jouw gezin en zet het op Facebook! Zo, daar kun je niet meer omheen. Ja dat kan wel maar dan voelt dat wel als een groot verlies. Zeker voor jou als perfectionist. Dat laat je toch niet gebeuren?

2. Maak harde afspraken met derden

Goed, het boek wordt geschreven, de deadline is gesteld en je hebt het ook aan iedereen laten weten die het horen wil. Nu kun je nog een stapje verder gaan en alvast een afspraak maken bij de uitgeverij of de drukkerij (of de fotograaf die misschien foto’s moet maken voor je boek).

Als jij een afspraak hebt staan bij een van deze partijen, dan kun je daar echt niet omheen. Die deadlines zijn heilig, mensen worden ervoor ingepland en jij moet ervoor betalen (ook als je de deadine niet haalt). Dit kan bijvoorbeeld ook als je een cursus op CD of DVD wilt laten zetten.

3. Je verkoopt jouw product alvast

Een mooie manier om perfectionisme te lijf te gaan is het alvast verkopen van jouw boek terwijl het nog niet af is. Dat betekent dat je dus al gaat lanceren voordat jouw boek er is. Mensen kunnen het al bij je kopen en zodra zij betalen kun je er niet meer omheen. De lancering dan uitstellen zal jouw vertrouwen enorm beschadigen.

Of zoals ik zelf gedaan heb bij mijn online puppycursus: mensen konden al met de cursus starten terwijl deze nog niet klaar was. Ik was bezig met de opnames van week 3 en er waren mensen al begonnen met week 1. Dan is er geen weg meer terug.

Stop met perfectioneren, start met lanceren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu