Goed, je hebt besloten te gaan ondernemen in de hondenbranche; je gaat starten als ondernemer. Voordat je gaat beginnen is het belangrijk dat je eerst jouw administratie op orde hebt. Administratie wordt vaak verward met boekhouding. Administratie is meer dan dat. Boekhouden is slechts een onderdeel daarvan.

Stap 1 – Doel van de onderneming

starten als ondernemerAls serieuze ondernemer – en dat ben jij – zorg je dat de papierwinkel in orde is. Het kan een hoop tijd, energie maar zeker ook geld kosten als later blijkt dat jij je zaakjes niet op orde hebt. Hieronder de 4 stappen om een vliegende start als ondernemer te maken.

Voordat je ook maar met iets anders begint moet je eerst weten wat je gaat doen. Waar ben je goed in en wat is je passie? Dat zijn twee vragen die je jezelf moet stellen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een onderneming start in iets waar je goed in bent maar waar je hart niet ligt, wordt het nooit wat. Je kunt nog beter een onderneming starten alleen op basis van jouw passie want kennis en vaardigheid kun je leren.

Voorbeeld: als je het heerlijk vindt om met jouw hond te wandelen dan kun je leren met meerdere honden te wandelen. Als wandelen jou geen groot plezier geeft, gaat het wandelen met veel honden jou veel stress opleveren. Een hondenuitlaatservice is dan niets voor jou. Zo wordt een hondentrimsalon alleen maar een succes als jij het heerlijk vindt om aan vachtverzorging te doen. Hoe je moet trimmen, kun je leren.

Denk daar dus goed over na. Ondernemen omwille van het ondernemen is nooit een goede basis. Veel te vaak wordt het ondernemerschap geromantiseerd. Het is gewoon hard werken en als je de vaardigheid van het ondernemen onder de knie krijgt, kun je veel geld verdienen. Meer dan in loondienst als werknemer. Maar dat is voor later…

Stap 2 – Naam bedenken en website registreren

starten als ondernemerNu je weet wat voor honderneming je wilt gaan starten ga je een naam verzinnen. Wat is een goede naam voor een onderneming? Een goede naam is een naam die mensen onthouden. Mooi is natuurlijk dat hij niet te voor de hand liggend is omdat je je anders niet onderscheidt.

Hondenschool “De gehoorzame hond” geeft blijk van weinig creativiteit. En als jij niet in staat bent een creatieve naam voor jouw hondenschool te bedenken, hoe zullen dan jouw lessen zijn? Juist ja, ook weinig creatief waarschijnlijk. Bedenk dat de markt van hondenscholen al behoorlijk verzadigd is. Je zult dus van goede huize moeten komen om er een (flinke) boterham mee te kunnen verdienen en dat begint bij de naam.

Maar dat is niet alles. De naam en de website horen bij elkaar. Als je dus een naam bedacht hebt, check dan direct of de domeinnaam nog vrij is. Dat kan bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Het wordt voor klanten erg ingewikkeld als jouw bedrijfsnaam en website niet hetzelfde zijn. Later kun je eventueel meerdere domeinnamen registreren en laten doorverwijzen naar de website van jouw bedrag.

Voorbeelden van goede namen zijn:

  • Google (is afgeleid van Googol wat het grootste getal is uit de natuurkunde). Googleplex is de naam van het hoofdkantoor van Google wat weer afgeleid is van Googolplex wat de natuurkundige term voor oneindig is. Hoe briljant!
  • Groupon (het snelst groeiende internetbedrijf drie jaar geleden) is een samengesteld woord wat uit Group en Coupon bestaat. Het is een organisatie waar je voor heel veel korting groepsdeals kunt afsluiten.
  • Canis Naturalis (natuurlijke hond) is een webwinkel voor natuurlijk hondenvoer (vers vlees).

En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen. Denk hier dus goed over na. Het is een belangrijkste stap. Jouw bedrijfsnaam is iets waar je de komende jaren mee door het leven gaat.

Na het bedenken van jouw bedrijfsnaam komt de registratie van jouw domeinnaam. Hiervoor zoek je een hostprovider waar je deze naam met een website registreert. Zo weet je zeker dat niemand anders er met jouw domeinnaam vandoor gaat. De website komt later wel. Een aantal voorbeelden van hostproviders:

Let op: er zijn vele aanbieders op de markt. Ervaring leert dat in deze markt zeker geldt dat goedkoop ook duurkoop is. Hoe duurder jouw provider hoe beter en sneller de service. Bedenk dat jouw website jouw bedrijf is. Het is geen hobbyclubje. Jouw website moet altijd draaien en er mogen zich geen problemen voordoen. Als dat gebeurt, moeten ze direct opgelost worden. Kies dus een partij die goed bereikbaar is en waar je desnoods nog ‘s nachts terecht kunt.

Stap 3 – inschrijven Kamer van Koophandel en Belastingdienst

starten als ondernemer

foto: Inge van Mill

Dit is wel de minst sexy stap uit jouw stappenplan maar een noodzakelijke. Alleen door registratie bij beide organisaties geef je aan een serieuze ondernemer te zijn. Bij de Kamer van Koophandel in jouw regio kun je terecht met allerlei vragen. In de meeste gevallen zul je starten als eenmanszaak of wellicht met jouw partner samen (een Vennootschap Onder Firma, kortweg VOF). Met ingang van 2013 is de jaarlijkse bijdrage afgeschaft dus het kost niets.

Voor het inschrijven bij de Belastingdienst hoef je niets te doen dus dat scheelt al weer! Dat gaat automatisch zodra je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel. Bij het woord “Belastingdienst” denken velen al snel aan hoge aanslagen en veel betalen. Toch is dat niet altijd het geval. Het is – juist als je net start – heel gunstig omdat je voor alles wat je aanschaft in relatie tot jouw bedrijf (en de aankoopbon bewaart) de btw terugkrijgt. Voor alles wat je verkoopt moet je belasting betalen. In het begin zul je wellicht meer inkopen dan verkopen en krijg je dus geld terug! Dat is altijd leuk nieuws natuurlijk. De Belastingdienst accepteert dat ook. Geen probleem. De Belastingdienst begrijpt dat jij een beginnende ondernemer bent en doet daar helemaal niet moeilijk over.

Vind je belastingzaken moeilijk, zoek dan iemand die je daarbij kan helpen zoals een administratiekantoor. Dat kost natuurlijk geld maar vaak minder dan je denkt. Bovendien kost het je uiteindelijk meer geld (want tijd is geld) als je zelf alles uit moet zoeken. Jij wilt liever al jouw tijd steken in jouw onderneming, toch? Voorbeelden van goede administratiekantoren zijn:

Je hebt nu de noodzakelijke voorbereidingen getroffen om ook daadwerkelijk te gaan beginnen.

Starten als ondernemer

Natuurlijk ben je er nu nog niet. Wil je het complete stappenplan voor de startende ondernemer ontvangen, vul dan hier jouw naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-boek “Zeven basisstappen voor een succesvolle (h)onderneming“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu