Een alarmerend bericht: meer dan 66% procent van de startende ondernemers gaat in de eerste acht jaar failliet. Het heeft natuurlijk verschillende oorzaken maar de basis ligt in het meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat is ook waarom ik altijd zo hamer op het feit dat je inzicht moet hebben in je cijfers. Zelf had ik ooit een omzet van een ton maar kosten van meer dan een ton dus er was alsnog een verlies. Gelukkig kun jij dit risico verminderen door dit blog te lezen en mijn adviezen op te volgen: 5 fouten die je nooit mag maken

1. Tijdverspilling

Veel startende ondernemers verspillen enorm veel tijd. Het vereist namelijk de nodige discipline om aan het werk te gaan en te blijven als je gaat ondernemen. Zeker als je uit loondienst komt waarbij je met meerdere mensen op een kamer zit en tijdens werktijden moet presteren.

En dan ineens ben je zelfstandig ondernemer en zit je thuis waar niemand meekijkt. Je zwaait misschien jouw partner wel uit die naar zijn werk gaat en neemt dan nog een kopje koffie. Voordat je het weet neem je er nog eentje want je hebt tijd genoeg en al die leuke hondenfilmpjes op Facebook moet je toch eerst even bekijken. Stel je voor dat je iets mist.

Bedenk hoe het zou zijn als je nu op jouw voormalige werk zou zitten. Zou je dan ook al die filmpjes bekijken of had je jouw eerste telefoontje al achter de rug en jouw e-mail al bijgewerkt? Tijdverspilling kan je voorkomen door een strakke agenda te hanteren. Plan zoveel mogelijk afspraken vroeg op de dag zodat je snel in je ritme komt.

2. Niet plannen

5 fouten die je nooit mag makenDe tweede van de 5 fouten die je nooit mag maken is het niet plannen van je dag. Als je geen plan hebt voor de dag dan ben je reactief. Je reageert op prikkels van buitenaf. Je zult merken dat je zonder planning het gevoel hebt dat je aan het einde van de dag druk bent geweest maar wat heb je nou eigenlijk gedaan? Dat komt omdat je zonder planning stuurloos bent en geen enkele taak kunt afronden.

Stel je bent een hondenuitlaatservice gestart. Daar hoort een aantal stappen bij die je moet volgen. Als je deze stappen niet in jouw agenda zet dan kom je er niet. Voor je het weet ben je alleen maar bezig met het beantwoorden van telefoontjes en e-mails wat meestal neerkomt op brandjes blussen en zo negeer je jouw plan om je bedrijf te bouwen.

Als dit te lang duurt komt er nooit iets van de grond. Zet bepaalde tijdblokken vast in je agenda waarop je brandjes blust. Dan open je jouw e-mail en dan reageer je ook direct. Daarnaast zet je tijdblokken vast waarop je jouw plan voor de dag uitwerkt. Fail to plan is plan to fail.

3. Conficten willen vermijden

De meeste startende ondernemers willen graag aardig gevonden worden. Dat is op zich begrijpelijk maar als tegen elke prijs confrontatie of conflict wil vermijden kan dit echt een bedreiging voor jouw onderneming betekenen.

Als je te maken krijgt met samenwerkende partners die hun afspraken niet nakomen of klanten die je ronduit uitschelden kan je dat zo raken dat het ten koste gaat van de gezondheid van jouw bedrijf.

Bedenk: het is niet persoonlijk, het is zakelijk.

4. Niet handelen uit faalangst

5 fouten die je nooit mag maken destinyFalen is nodig om succes te hebben. Als jij zo voorzichtig bent en krampachtig probeert om mislukkingen te vermijden, staat dat de groei van jouw bedrijf in de weg.

Als je nooit risico’s neemt, kun je niet groeien en iedereen weet dat stilstand achteruitgang is wat uiteindelijk kan leiden tot verval.

Bedenk ook dat je alleen maar leert van jouw fouten, niet van jouw successen. Mijn klanten worden het meest geïnspireerd door mijn verhalen over foute beslissingen of verkeerde investeringen.

5. Onbekendheid met cijfers

De belangrijkste van de 5 fouten die je nooit mag maken is zonder twijfel deze: zonder kennis van jouw cijfers heb je geen onderneming. Deze harde leerschool heb ik gehad en het was er eentje waar ik jou voor wil behoeden. Als je niet weet wat er binnenkomt weet je ook niet wat je uit kan geven.

Voor het starten van jouw onderneming moet je weten hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om van te leven. Daar begint alles mee. Dat is inclusief de kapper, nieuwe kleding en een avondje uit. Als je namelijk niet goed voor jezelf zorgt, kun je een gezonde business wel vergeten. Work hard, play hard.

Met een eigen bedrijf kun je ontzettend rijk worden, rijker dan je ooit in loondienst wordt. Echter, de kunst is om het verschil tussen inkomsten en uitgaven steeds groter te maken. Dat is wat succesvolle ondernemers doen. Dat zijn geen big spenders als je het in relatie ziet tot een inkomen. Maak deze fout dus niet.

5 Fouten die je nooit mag maken

Deze 5 fouten kunnen je helpen bij een goede start van jouw onderneming maar het is nooit te laat om van je fouten te leren dus ook als je al een tijdje bezig bent, doe er je voordeel mee!

Wil je leren om de mindset te krijgen van een miljonair? Dan kan ik je dit seminar van harte aanbevelen.

Heb jij zelf nog zaken die je toe wilt voegen aan deze lijst? Laat het me in een reactie weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu