Toen ik hoorde dat ik eind mei 2013 mijn nieuwe pup kon halen, zette ik een vraag op Facebook waar ik een leuke cursus kon gaan volgen. Een van de suggesties was bij Paws4Fun van Sam Turner in Maarn.

De week daarop kon ik al terecht; Pelle was toen 7,5 week jong. Na tien minuten gymen viel hij in slaap. Geen punt, zo kon ik goed kijken wat er allemaal in de les aan de orde kwam. Vanaf les een was ik verslaafd. Ik ging vanaf dat moment elke week en vond dat ik dit Omar niet mocht ontzeggen. Hij was weliswaar geen pup meer maar volgens Sam was pubergym ook een prima naam … 

Jong geleerd

Paws4FunOmar was al bijna een jaar toen hij voor het eerst meeging. Hij vond het allemaal bijzonder spannend; Omar is geen held. Al die wiebelende objecten, planken en tonnen en waar zet je al die poten dan neer.

Naarmate er meerdere lessen volgden ging Omar het natuurlijk steeds beter doen. Ik ging ook inzien wat het belang is van weten waar je mee bezig bent. Soms schrik ik van foto’s op Facebook van lessen waar van alles neergezet en gelegd wordt om honden over een onderdoor te laten lopen. Het lijkt dan eerder op een circus dan op een hondenschool.

Of zoals ik pas een collega hoorde zeggen: “Tegenwoordig hoor je er niet meer bij als je maar een krukje hebt staan.”  Balans en coördinatie is een vak apart. Ook hier geldt, hoe eerder je ermee begint hoe beter het is. De hond wordt zich dan al vroeg bewust van zijn hele lichaam en leert ook dat hij een achterkant heeft.

Omar gaat weg

Paws4FunOmar begon heel veelbelovend. Hij werd mijn eerste blindengeleidenhondpup en ik zou er alles aan doen om hem een goede start te geven. En dat heb ik gedaan. Alles wat in mijn vermogen ligt. 

Dan wordt het 4 sepember: een zwarte dag in de geschiedenis van Omar. Er wordt ED geconstateerd in zijn linkervoorpoot en hij wordt onmiddellijk uit de opleiding gehaald. Bedrijfsmatig de enige juiste beslissing natuurlijk maar wat moet ik huilen ….

En waarom eigenlijk? Omar heeft er geen weet van, hij heeft nergens last van en voor hem is het leven een groot feest. Een beetje zelfmedelijden wellicht; ik had hem zo een mooie toekomst als blindengeleidehond gegund. Zonde van de tijd? Natuurlijk niet, ik had elke hond zo opgevoed als Omar. Bijkomend voordeel: hij mag nu legitiem zwemmen. Wat een leven voor een retriever!

Op 1 november 2013 gaat Omar naar zijn nieuwe eigenaren. Hij verhuist naar Zwolle om daar met een paar katten en een paard een mooi verder leven tegemoet te gaan. Natuurlijk heb ik er verdriet van maar weggaan zou hij toch. Dat moment was altijd al onvermijdelijk. Voor mij is nu de weg vrij voor een hond voor mezelf waar ik ook weer aan toe ben.

Laatste les bij Paws4Fun

Hieronder het filmpje van Omar zijn laatste les bij Paws4Fun dinsdag 29 oktober 2013.

Bedankt Sam voor het filmen en alle leerzame en gezellige lessen!

1 reactie. Reactie plaatsen

Omar, een heel mooi leven gewenst bij je nieuwe mensen!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu