Als je mij al een tijdje volgt en dus een beetje kent dan weet je dat ik gefascineerd ben door gedrag van mens (en hond). Waarom doen we de dingen die we doen? Het is lente en dan praten we over lentekriebels. Maar wat is dat precies en wat kriebelt er dan. 

Winterkriebels

lentekriebels Ik ben een wintermens. Bij mij kriebelt het als de dagen korter worden en de temperatuur daalt. 45 Jaar lang heb ik mij onbegrepen gevoeld in Nederland. Op een enkeling na die ook niet kon wachten op de sneeuw, verklaarde iedereen mij voor gek. En begrijp me goed, ik geniet ook van de zon op mijn gezicht en een glaasje Prosecco buiten op een terras of in de tuin.

Toen ik twee jaar geleden vertrok naar het poolgebied voelde dat als thuiskomen. En hier trof ik ineens gelijkgestemden: de zomer kan niet kort genoeg duren, laat de sneeuw maar komen. Niets is zo lekker als een heerlijke kop warme chocolademelk bij de houtkachel opgerold in een dikke deken als je terugkomt van een wandeling met de hond bij -15 graden.

Regelmatig heb ik mij afgevraagd of het een bewust afzetten was tegen de gevestigde orde (ben een non-conformist per slot van rekening) maar ik kom er meer en meer achter dat mijn lichaam hierop gebouwd is. Ik kan alleen slapen als het donker is en heb geen enkel probleem met de periode waarbij de zon hier niet opkomt. Winterdepressie is mij onbekend.

Lentekriebels

De meeste mensen worden enorm actief als het lente wordt. Ineens moet lentekriebels alles naar buiten en het hele huis schoon. Ik herinner mij een vriendje die bij het eerste zonlicht al riep: “Kom we gaan naar buiten“. De invloed van het zonlicht (vitamine D) op ons lichaam is natuurlijk bekend: we gaan serotonine en dopamine aanmaken wat ons een gelukzalig gevoel geeft.

Het is dan ook niet zo vreemd dat er in de lente nieuwe relaties ontstaan en de seksuele activiteit verhoogt. We krijgen vlinders in de buik wat versterkt wordt doordat dieren om ons heen zich voortplanten; de pasgeboren lammetjes in de wei doen ons smelten.

De tuin moet aan kant, het balkon of terras moet schoon en de tuinstoelen naar buiten. Elk streepje zonlicht moet gepakt worden. En hoe meer zon, hoe meer vitamine D, hoe meer gelukshormonen wij aanmaken. Allemaal heel logisch, toch?

Ik pak mijn slaapmasker er weer want de zon wordt een beetje te veel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu