Afbeeldingen van internet halen is niet zonder meer toegestaan. Dit geldt overigens ook voor teksten. De maker heeft de copyrights en hij beslist wie ze mag gebruiken en hoe. Daar zijn strikte regels voor. In sommige gevallen moet je ervoor betalen of een naamsvermelding doen. Echter, er zijn ook andere mogelijkheden om aan afbeeldingen te komen zonder dat je de regels overtreedt. Hieronder mijn vier tips. 

1. Websites met gratis foto’s en afbeeldingen

Er zijn diverse websites die gratis afbeeldingen aanbieden. Daarvoor heeft de maker dus toestemming gegeven en hoef je geen problemen te verwachten bij het gebruik hiervan. Zelf haal ik het merendeel van mijn afbeeldingen hier vandaan. Bij 123RF kun je overigens ook afbeeldingen kopen. Deze zijn in de regel natuurlijk beter van kwaliteit. Aan jou de keuze.

Natuurlijk zijn er legio andere websites waar je hiervoor terecht kunt. Kijk wel even goed wat de voorwaarden zijn. Soms denk je dat het gratis is en dan moet je toch betalen of je hebt een gratis trial versie van een maand waarvoor je letterlijk ‘zooi’ krijgt.

2. Gratis downloaden met Google

afbeeldingen van internet halenAls je zoekt op afbeeldingen in Google dan heb je ook daar de mogelijkheid om gratis te downloaden mits je kiest voor ‘zoekhulpmiddelen’ en dan ‘gebruiksrechten’.

afbeeldingen van internet halenHet zal je wellicht positief verbazen wat daar naar boven komt. Zie in dit voorbeeld het zoekwoord ‘hond’ in combinatie met ‘gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing‘.

3. Eigen archief

Ook als je geen benadigd fotograaf bent kun je nog altijd een fotoarchief aanhouden. We maken tegenwoordig zoveel foto’s met onze telefoon of een eenvoudige camera dat daar altijd wel een bruikbare tussen zit. Zeker als het gaat om foto’s bij een blog bijvoorbeeld, dan is het visuele aspect belangrijker dan de kwaliteit.

Je hebt binnen korte tijd een archief opgebouwd en kunt altijd nog op pad gaan op het moment dat je een foto nodig hebt. Waarom zou je een foto kopen van een blauwe lucht als je hem zelf binnen een paar seconde gemaakt hebt? Wees hierin creatief. Als jij een blog schrijft op jouw website en daar moet een foto van een hond bij, hoeft dat echt niet direct een hond uit jouw klantenkring te zijn toch?

4. Hulp vragen

afbeeldingen van internet halenHet komt af en toe voor dat ik anderen vraag om een foto. Zo had ik een tijdje terug een foto nodig van een vervilte hond. Ik deed een oproep op Facebook en had binnen vijf minuten tien verschillende foto’s van trimmers. Zeker als je naamsvermelding belooft met wellicht nog een link naar de website, heb je keuze genoeg.

De meeste mensen willen graag helpen als je hulp vraagt dus wees niet bang om dit te doen. Sommigen zullen wellicht willen weten waar je de foto voor gaat gebruiken maar de meesten vragen zich dat helemaal niet af. Ik kreeg ook wel het aanbod gewoon iets van het profiel van iemand te plukken. Zonder meer.

Gewoon doen en aardig zijn

Soms vraag ik niet om toestemming en ga ik er gewoon van uit dat mensen akkoord zijn. In een eerder blog schreef ik over het wel of niet strikt toepassen van regels en hoe daarmee om te gaan. Als ik een blog schrijf waarin ik iemand een compliment geef over zijn dienst of iets anders aardigs schrijf met daarbij een link naar zijn website, vraag ik nergens naar.

Zelf heb ik overigens sowieso de neiging om geen toestemming vooraf te vragen maar achteraf excuses aan te bieden. Dat is mijn wat recalcitrante aard. In de meeste gevallen is er ook niets aan hand en kun je in het slechtste geval de zaak makkelijk sussen. Een foto verwijderen van jouw website is immers ook zo gebeurd.

Persoonlijk ben ik altijd trots als mensen iets van mij kopiëren. Als jij een foto of tekst van mij zo goed vindt dat je hem zelf wil gebruiken, dan is toch een groot compliment? Ik krijg weleens tips dat teksten van mijn website ook elders staan maar ik doe daar niets mee. Zo weet ik ook dat meer mensen mijn e-boeken lezen dan ervoor betalen. Een pdf is immers snel doorgestuurd. Ik zit daar niet mee, vind het alleen maar een eer. Mensen delen alleen wat ze willen delen, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu