Voor iedereen die mij volgt zal het niets nieuws zijn: bloggen staat voor mij op de eerste plaats als het gaat om online marketing. Als je dat nog niet doet moet je daar meteen mee beginnen. Niet morgen maar straks, nadat je dit blog gelezen hebt. Als je het al doet: helemaal prima! In dit blog geef ik je mijn 15 blogtips geschikt voor iedereen die nog moet starten of zichzelf wil verbeteren.

Mijn 15 blogtips waarmee je geweldige content maakt

15 blogtips Hieronder geef ik je maar liefst 15 blogtips die ervoor zorgen dat mensen naar je website komen zonder dat je daar voor hoeft te adverteren, de zoekmachineoptimalisatie (SEO), hoe je jouw blogs aantrekkelijk maakt om te lezen en hoe je zo lang mogelijk de aandacht van jouw lezers vasthoudt.

Hoe langer ze op jouw website blijven, hoe groter de kans is dat ze zich inschrijven op jouw mailinglijst en/of overgaan tot de aanschaf van een van jouw producten of diensten. De kracht zit hem in het gebruik van een aantal technieken zonder dat jouw lezer daar ‘last’ van heeft en zonder dat jij je in allerlei bochten hoeft te wringen (het zogenaamde schrijven voor internet).

Wanneer jij alle 15 blogtips vanaf nu toepast gaat dat een enorm verschkl in jouw business maken. Echt, gegarandeerd. “Waar moet ik over schrijven dan?”, is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Bedenk met welke kennis jij een verschil kunt maken en hoeveel waarde kunt geven aan jouw markt. Maar veel belangrijker nog: begin met schrijven. Net als met alles wordt het makkelijker als je het vaker doet. En leuker.

1. De eerste 3 stappen om mee te beginnen

15 blogtips google analyticsJouw blog is natuurlijk WordPress, dat is de standaard dus er is geen enkele reden om iets anders te gebruiken. Voordat je ook maar begint met schrijven, ga je eerst de volgende 3 stappen nemen:

  • Maak een Google Analytics account aan – hierbij kun je alle statistieken van jouw website inzien. Dit is hét meetpunt voor wat er op jouw website gebeurt. Doel: welke content scoort.
  • Installeer de Yoast SEO plugin – die jou exact vertelt of jij jouw blog hebt opgebouwd volgens de allerlaatste regels van zoekmachineoptimalisatie. Doel: hoger in Google zoekresultaten op eigen gekozen woorden.
  • Installeer de SEO Smart Links plugin – die automatisch of handmatig ingegeven woorden in blogs linkt naar andere blogs op jouw website. Doel: mensen langer op jouw website houden.

2. Varieer lengte van blogs en gebruik ook andere media

Video’s bijvoorbeeld zijn een heel krachtig middel om jezelf te profileren. Zeker als je er een dosis humor in verwerkt en wanneer niet alles goed gaat. Maak het niet te perfect maar laat zien dat je mens bent. Je hoeft echt niet stijfjes voor een witte achtergrond te zitten.

3. Practise what you preach

Er wordt veel geschreven op internet en helaas ook heel veel door mensen die geen ervaring hebben met waar ze over schrijven. Ooit had ik drie honden en mij werd weleens de vraag gesteld: “Hoe kun je met drie honden relaxt lopen?”. Dan moet je wel zelf het goede voorbeeld geven natuurlijk.

4. Start je blog met een vraag

Wil je meer interactie op jouw website of in social media? Begin jouw blog of artikel met een vraag. Ons brein beantwoord automatisch de vraag of je nu wilt of niet.

15 blogtips5. Kom met een persoonlijk verhaal

Persoonlijke verhalen scoren en met name als het gaat om kommer en kwel. Je moet natuurlijk geen verhaaltjes gaan verzinnen want daar prikken mensen zo doorheen. Maar echte verhalen, uit het hart, zijn een hele goede manier om een connectie aan te gaan online.

6. Gebruik foto’s

Foto’s in blogs of artikelen zijn een geweldige manier om de attentiewaarde te verhogen. Bovendien leest het veel prettiger dan alleen maar tekst. Natuurlijk moeten de foto’s wel relevant zijn voor de inhoud.

7. Gebruik van video

Je kunt soms in een blog volstaan met gebruik van video. Het kan zijn dat hierdoor alle alarmbellen van jouw Yoast SEO plugin gaan rinkelen maar dat kun je altijd negeren. Variatie is koning!

8. Wees actueel

Je hoeft echt geen tweede nu.nl te worden maar als jij echt iets actueels te melden hebt wat jouw doelgroep aangaat, moet je dat zeker zo snel mogelijk melden.

9. Adviezen geven

Goed onderbouwde adviezen helpen jou een expert-status te krijgen in jouw vakgebied. Wees niet bang om te directief te zijn (ik gebruik bijvoorbeeld veel de gebiedende wijs). Als mensen jouw advies niet op willen volgen is dat natuurlijk prima.

10. Zorg voor interactie

In 2013 gaf ik mijn eerste hondernemerswebinar waarin ik mensen vroeg om te reageren op mijn blog. Dat is een prachtig middel om meer interactie te genereren op jouw website. Ik sluit nagenoeg elk blog af met een vraag. Voor iedereen gedlt dat als je een vraag krijgt, je deze in je hoofd altijd beantwoord. En aangezien mensen over het algemeen graag hun mening geven, is dat een geweldig middel om meer interactie te genereren.

15 blogtips manieren om11. Gebruik woorden die scoren in je titel

Er zijn diverse woorden die goed scoren in zoekmachines zoals gratis, tips, geheimen, technieken, manieren om …. Hoe meer het er zijn, hoe beter. Ga jezelf maar na: lees jij liever 5 gratis manieren om … of 58 geheimen? Hoeveel het er ook zijn, probeer jouw blog altijd een dergelijke titel mee te geven.

12. Leg uit hoe je iets doet

De zogenaamde ‘How To‘ blogs scoren als een malle. Leg uit hoe je een Golden retriever borstelt, hoe je in 5 stappen een muilkorf aanleert of hoe je in 10 minuten jouw 12-jarige hond leert traplopen.

13. Gebruik interlinies

Houd jouw blog leesbaar door gebruik te maken van interlinies. Dat is een extra return tussen alinea’s. Ik voeg standaard een interlinie toe na twee of drie regels.

14. Voeg kopteksten in en gebruik vetgedrukte tekst

Het invoegen van een H2 (koptekst 2) is een van de tips die je krijgt bij de Yoast SEO plugin. Google pikt deze kopteksten extra goed op met op de tweede plaats vetgedrukte tekst. Kopteksten breken de tekst in hapklare brokken en vetgedrukte tekst geeft extra aandacht.

15. Doe aanbiedingen

15 blogtips aanbiedingMaak gebruik van onze nationale feestdagen of seizoenswisselingen om aanbiedingen te verwerken in jouw blog. ‘De lente/zomer komt eraan, tijd voor lekker kort’ (hondentrimsalon). Met name de decembermaand is perfect hiervoor. De portemonnee brandt in de zak van jouw klant, die wil geld uitgeven. Is het niet bij jou, dan bij iemand anders.

15 Blogtips, is dat alles?

Nee, ik kan de lijst natuurlijk nog veel langer maken dan 15 blogtips. Maar voor nu is dit even voldoende. Waarom? Omdat je ook weer niet te veel woorden moet gebruiken in een blog omdat mensen anders afhaken (kijk, stiekem toch nog eentje erbij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu