Als jij maar enigszins bent zoals ik dan heb jij de neiging om alles wat je verdient direct uit te geven. Het is een eigenschap die veel ondernemers hebben. “Wat kan ik kopen?”, “Wie kan ik in dienst nemen?”, “Waarin kan ik investeren?”. Vermogensopbouw komt er dan niet van.

Oudedagvoorziening

vermogensopbouwOp deze manier kom je dus nooit aan het sparen voor later (oudedagvoorziening), voor onvoorziene zaken of om de kinderen te laten studeren. Je weet dat het verstandig is zoals je leert van je ouders of anderen om je heen die van je houden. Maar ja … het komt er maar niet van.

Hieronder tref je drie manieren aan om op eenvoudige wijze aan vermogensopbouw te doen zonder dat je jezelf hoeft te verdiepen in levensverzekeringen, pensioenen of de aandelenmarkt.

Vermogensbouw via de automatische piloot

vermogensopbouwDit is een manier die heel goed voor je kan werken wanneer je verschillende producten of diensten levert: je opent een aparte bankrekening waarop je geld laat binnenkomen. Kies hiervoor de kleinste omzetgroep in jouw bedrijf (even je winst-en-verliesrekening checken).

Voorbeeld: op jouw hondenschool verkoop je ook hondenvoer. Dit is een klein percentage van jouw inkomsten; een nevenactiviteit. Alles wat binnenkomt van de verkoop, stort je op die rekening. De inkoop van het voer laat je via jouw standaard rekening lopen. Omdat je het geld nooit opneemt, groeit deze rekening constant door.

Vermogensopbouw via het constante inkomen

Voor deze manier moet je iets meer discipline opbrengen: elke euro die je meer binnenkrijgt dan noodzakelijk, stort je op een aparte rekening. Hiervoor moet je dus eerst voor jezelf een minimum bedrag bepalen wat jij maandelijks nodig hebt om van te leven. Alles daarboven sluis je direct door.

Voorbeeld: je hebt met jouw hondentrimsalon op een beurs gestaan en goede zaken gedaan. Dat betekent dat die maand (en wellicht de volgende maand) extra geld binnenkomt. Dat geld kun je laten staan of direct investeren in waardevaste zaken zoals het aflossen van je hypotheek.

Vermogensopbouw via de zes geldpotjes

vermogensopbouwOp deze manier spreid je jouw inkomen over verschillende geldpotjes: financiële vrijheid, langetermijnsparen, opleiding, geven, spelen en huishouden. Elk potje krijgt een bepaald percentage van jouw inkomen afhankelijk van de hoogte ervan. Heb je heel weinig inkomen, dan kun je zelfs volstaan met 1 euro, dat kan iedereen missen.

In dit voorbeeld is uitgegaan van zes geldpotje maar je kunt er natuurlijk zelf altijd meer of minder maken. Het idee erachter is dat je zowel spaart voor ‘later’ als ook nu direct geld uitgeeft omdat je beiden nodig hebt. Ook doneer je elke maand aan een goed doel (geven) en geef je hetzelfde bedrag uit aan jezelf (spelen). Het potje ‘financiële vrijheid’ wordt nooit gebruikt; dit is jouw gouden gans die je niet mag slachten. Lees hier meer over dit systeem.

Voor welke manier van vermogensopbouw ga jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu