Ik neem grote risico’s. Ook financiële. Dat is mijn manier van leven. Dat geeft af en toe uitdagingen maar levert ook veel op. De oorzaak van de uitdagingen zit hem in het niet of niet voldoende berekenen van de eventuele gevolgen. Het zogenaamde ongecalculeerde financieel risico.

Dat het me ook veel oplevert komt doordat ik juist meer kan doen en sneller kan gaan dan iemand die eerst zorgt voor een appeltje voor de dorst en daarna pas de investering doet. In de regel lig ik een half tot een jaar voor op iemand die aan de veilige kant gaat zitten. 

Financieel risico: wat is wijsheid?

Het nemen van veel of weinig financieel risico heeft te maken met jouw behoeftes in het leven. Ben jij meer gedreven door zekerheid en veiligheid of door spanning en sensatie. Ik behoor zonder twijfel tot de laatste categorie.

  1. Ik ben niet bang om risico’s te nemen omdat deze het leven spannender maken. Ik ben banger voor een saai leven.
  2. Ik heb de zelfverzekerdheid dat het altijd goed komt en het komt ook altijd goed. Zelfbelonend gedrag dus.

Je zou daaruit op kunnen maken dat het voor mij de beste keuze is. Ja en nee. Beide hierboven genoemde redenen brengen wel stress met zich mee. Gezonde stress in veel gevallen. Soms is de spanning zo hoog dat het doorslaat naar ongezonde stress. Ik moet dan mijn focus verleggen en mezelf streng toespreken.

Gelukkig omring ik mezelf met mensen die niet altijd aan mijn kant staan. Soms staan ze in het midden en soms radicaal aan de andere kant. Deze mensen brengen balans in mijn leven omdat wij van elkaar houden. Zij willen dat ik succes heb en ik trek mij iets aan van hun mening.

Spreiden is het sleutelwoord

financieel risicoZoals bij veel dingen ligt de waarheid in het midden of schommelt daar ergens. Als jouw hele leven constant in balans zou zijn, zou je dood zijn. Immers, dan zou de hartmonitor een rechte lijn laten zien. Dat neemt niet weg dat de uitersten soms wel iets minder kunnen zijn.

Herken jij jezelf – enigszins – in mijn verhaal? Ga dan eens beginnen met het spreiden van risico’s. Voor elke uitgave een ander potje. Dat kunnen letterlijk potten zijn die je thuis neerzet waar je contant geld in doet. Zeker als je in je business veel met contant geld doet, kan dat handig zijn. Maar deze potten kunnen ook giraal zijn. Bij Moneyou bijvoorbeeld kun je onbeperkt rekeningen aanmaken en opheffen en geld van de ene naar de andere rekening sluizen (nee, ik heb geen aandelen).

Als jouw auto APK gekeurd moet worden en je hebt ineens toch vier nieuwe banden plus een grote onderhoudsbeurt nodig, dan kan kan tot wel dik € 1.000 oplopen. Als je daar een potje voor hebt geeft dat een heel rustig gevoel. Dit valt immers onder een gecalculeerd financieel risico: je weet dat het eraan komt, je weet alleen niet exact wanneer en om hoeveel het gaat.

Ook een potje ‘vakantie’ is geen overbodige luxe. We hebben het allemaal nodig. In mijn geval combineer ik vakantie altijd met werk. Zo ben ik nooit weken aan het werk om dan een week vakantie te nemen. Ik ga op reis en wissel dagen werk af met dagen vakantie. Hoe dan ook, er moet geld voor zijn.

Ben jij ook voor het potjessysteem of gebruik jij iets anders?

 

1 reactie. Reactie plaatsen

Ik ben helemaal van het ‘potjessysteem’, zowel giraal als daadwerkelijk fysieke potjes.

Zo is er een potje ‘witgoed’ (voor als de wasmachine of koelkast stukgaat), is er een potje ‘Izzy’ – allebei giraal.
In deze calamiteitenpotjes zit een bedrag voor het opvangen van de eerste klap. Zo zit er in Izzy’s potje € 1.000 voor noodgevallen. Uit ervaring weten we helaas dat dat in een echt noodgeval niet genoeg is, maar het bedrag geeft wel tijd om aanvullende fondsen te regelen.

Het potje ‘vakantie’ is zowel giraal als fysiek. In het fysieke potje gaat al het ‘rondslingerende geld’: muntjes kleiner dan een euro die aan het eind van de week over zijn van het boodschappengeld. Dat loopt – zeker in ons huishouden 😉 – nog leuk op in een jaar!

Zakelijk heb ik natuurlijk ook potjes, maar die zijn allemaal giraal.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu