Een pensioenfonds voor ZZP’ers klinkt mooi, maar is klinkklare onzin. En zeker niet iets waar de politiek zich mee bezig hoort te houden. Laat staan kostbare onderzoeken naar moet laten doen. Ik heb er op m’n eigen site eerder een artikel over geschreven, maar de trein dendert met onverminderde vaart voort. Met onveranderde koers ook, helaas. 

Oudedagsvoorzieningen in Nederland

In dit artikel zet ik nog een keertje de oudedagsvoorzieningen die we hebben in Nederland op een rijtje. Uit dit rijtje blijkt vanzelf dat ZZP’ers geen mogelijkheid hebben om pensioen op te bouwen. En dus ook waarom een pensioenfonds voor ZZP’ers onzin is.

De staat helpt een handje mee bij het opbouwen van drie soorten oudedagsvoorzieningen (drie pijlers). Die hulp bestaat uit het toestaan van aftrek van de betaalde premies. In ruil daarvoor ben je verplicht over de toekomstige uitkeringen belasting te betalen: voor wat hoort wat.

Eerste pijler – AOW

Een pensioenfonds voor ZZP'ers is onzin (2)Met de eerste pijler hebben we allemaal te maken: de AOW-uitkering. Iedereen betaalt eraan mee, via de Premies Volksverzekeringen. Of we zelf ook een AOW-uitkering krijgen, wanneer en hoe hoog die dan is, is nog afwachten. Je hebt daar namelijk geen enkele invloed op.

Tweede pijler – pensioen

In de tweede pijler kunnen werknemers pensioen opbouwen. Net als in de eerste pijler heb je zelf weinig in de melk te brokkelen: alles is sterk geregeld in de Pensioenwet (tot 01-01-2007 de Pensioen- en spaarfondsenwet).

In uitzonderingsgevallen zijn ook zelfstandig ondernemers verplicht hun oudedagsvoorziening collectief te regelen: in sommige bedrijfstakken en sommige Vrije Beroepen (Beroepspensioenfondsen).

Derde pijler – individuele oudedagsvoorzieningen

Ook in de derde pijler helpt de fiscus mee bij het opbouwen van een oudedagsvoorziening.
Wat in de andere twee pijlers geldt, geldt hier net zo goed.

  • Over de betaalde premies betaal je geen belasting, maar in de toekomst over de uitkeringen wel.
  • (Fiscale) wetten zorgen voor een sterke regulatie.
  • De mogelijkheden om fiscaal vriendelijk een oudedagsvoorziening op te bouwen worden steeds verder beperkt.

Een pensioenfonds voor ZZP'ers is onzin (3)

Spraakgebruik versus juridische betekenis

In de tweede pijler, de enige pijler die zorgt voor pensioenopbouw, ben je geen regeling tegengekomen voor ZZP’ers. Oké, die luttele uitzonderingen daargelaten: als je bijvoorbeeld notaris of fysiotherapeut bent, bof je. Of niet – ’t is maar hoe je er tegenaan kijkt.

‘Pensioen’ in het spraakgebruik zorgt helaas voor veel verwarring. Een hypotheekvrij huis kan wel dienen als oudedagsvoorziening, maar het is geen pensioen. Een zelfgeregelde lijfrentevoorziening valt in de derde pijler en is dus geen pensioen.

ZZP’ers kúnnen geen pensioen opbouwen

Zonder wetswijziging is het niet mogelijk voor ZZP’ers – net als voor andere zelfstandig ondernemers – om pensioen op te bouwen. Het opzetten van een ‘ZZP-pensioenfonds’ zónder verplichting tot deelname is dus niets anders dan het opzetten van een inkoopcollectief. Waarom dan het beestje niet bij de naam genoemd? Waarom moet de regering zich überhaupt bezighouden met het opzetten van een inkoopcollectief voor ondernemers?

Het openstellen van de tweede pijler voor niet-werknemers, dat is iets waar ZZP’ers en andere zelfstandige ondernemers veel meer aan hebben. Graag op basis van vrijwilligheid, want we blijven natuurlijk zelfstandig ondermers. 😉

Wil jij je mening hierover delen? Ik lees graag ‘m graag hieronder bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu