Startende ondernemers moeten niet alleen klanten scoren maar ook nadenken over zakelijke beslissingen zoals een auto van de zaak, ja of nee? Maar wat is voor jou de beste optie en waar moet je op letten? 

Zakelijke kilometers

auto van de zaakTen eerste is het belangrijk om te bepalen of je de auto wel écht nodig heeft. Heb je een hondenuitlaatdienst dan is het antwoord natuurlijk JA, heb je een hondenschool of ben je gedragstherapeut en moet je veel reizen, dan kan het wellicht handig zijn. Heb je een trimsalon en reis je eigenlijk alleen maar woon-werkverkeer dan is het vaak niet de beste oplossing.

Het komt er in het kort op neer dat hoe meer kilometers je zakelijk rijdt, hoe beter het is een auto van de zaak te hebben. Goed alternatief voor een zakenauto is om jouw privé auto te gebruiken of een auto te huren.

Shortlease is een tussenvorm tussen huren en leasen die een goede optie is voor startende ondernemers. Je profiteert hiermee van de aantrekkelijke prijzen van leasen én de flexibiliteit van huren.

Bent je vaak onderweg, dan is het toch prettig om een eigen zakenauto te hebben. Maar je moet er wel rekening mee houden dat dit geen voordelige optie is als je ook nog veel privé rijdt. Je krijgt dan namelijk te maken met een fiscale bijtelling.

Auto van de zaak

auto van de zaakIn sommige gevallen kun je beter zakelijk een nieuwe auto aanschaffen. Wanneer je kiest voor leasen rij je altijd een nieuwe auto en heb je er verder geen omkijken naar. Hiermee heb je de zekerheid van een vast maandbedrag en hoef je je zich geen zorgen te maken over onderhoud en verzekeringen.

Toch is een leaseauto in combinatie met het vervoer van honden(spullen) niet echt aan te raden. Een leasemaatschappij is er wellicht ook niet erg blij mee.

In ieder geval is het belangrijk om goed naar jouw eigen behoeftes te kijken en overleg ook van te voren met jouw administratiekantoor. Er zijn geen standaard regels voor wel of niet zakelijk autorijden; dat verschilt enorm per situatie. De beslissing neem je altijd op basis van cijfers, niet om je denkt een goede deal te maken …

2 reacties. Reactie plaatsen

Hoi Monique, Jij geeft aan als je een hondenuitlaatservice hebt dat het dan JA is om een auto vd zaak te hebben. MAAR, de nieuwwaarde van de auto vd zaak wordt opgeteld bij je belastbaar inkomen en als je een kleine uitlaatservice hebt is het wellicht handiger om de bus NIET vd zaak te doen, maar een kilometerregistratie bij te houden en deze af te trekken vd belasting. In mijn geval maakt het uit of ik bijna 3000 euro terug zou krijgen of juist moest gaan betalen! Zeker als je geen privé auto hebt (zoals velen met een kleine zaak, want je mag maar een heel klein percentage van je jaarlijkse kilometers privé rijden.
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, want ik ben er niet heel erg goed in thuis, maar weet wel dat het dus een behoorlijk verschil kan maken!
Groetjes Sandra

Beantwoorden

Dag Sandra,

Dankjewel voor je bijdrage.

Monique heeft niet geschreven dat het voor een hondenuitlaatservice een JA is om dan een auto van de zaak te hebben, maar dat het hebben van een auto (bestelbus) dan noodzakelijk is voor je bedrijfsvoering. In de rest van het artikel vertelt ze over de voor- en nadelen als je kiest voor een auto van de zaak, het gebruiken van een privé-auto of leasen.

Ondanks dat misverstandje is jouw info heel waardevol! Het geeft duidelijk aan dat niet één situatie hetzelfde is. En dat er niet één goede oplossing bestaat die voor iedereen hetzelfde is. Het is een kwestie van rekenen, altijd. Als je voor het eerst een auto aanschaft voor je bedrijf, maar ook als je je auto of bestelauto vervangt.

Vergeet je niet de BTW op brandstof, reparaties en onderhoud over het zakelijke gebruik terug te vragen aan de Belastingdienst? Dat is al gauw een interessant bedrag, ook voor een kleine uitlaatservice.

Renée
Team Hondenuniversiteit

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu