Ben jij aan het sparen voor later? Maak jij je druk over het hebben van genoeg vermogen als jij stopt met werken? Als werknemer bouw je pensioen op. Dat gaat helemaal vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Als ondernemer echter, bouw je helemaal niets op. Op je 65e (of als je nog heel jong bent, later) krijg je een AOW-uitkering. Tenminste, nog wel maar Nederland vergrijst en als jij nu 25 bent is het nog maar de vraag of die uitkering over veertig jaar nog bestaat. Reken er maar niet te hard op …

Oudedagvoorziening

pensioen sparen voor laterOudedagvoorzieningen zijn er legio. Over dit onderwerp zijn al meerdere blogs geschreven op HondenUniversiteit. Als zelfstandige kun je geen pensioen opbouwen, dus die luxe kun je direct wegstrepen. Je kunt natuurlijk wel op verschillende manieren sparen voor later.

Lees het blog van Renée nog maar eens door over het pensioenfonds voor ZZP-ers. Ook heb ik ooit tips gegeven over het opbouwen van vermogen, wat je natuurlijk altijd kunt gebruiken maar beter is wellicht om dat vast te zetten voor het moment dat je het echt nodig hebt.

Als het gaat om de oudedagvoorziening wordt er in het algemeen van uitgegaan dat je na je 65e niet meer deel neemt aan het arbeidsproces. Echter, dat is natuurlijk onzin. Wij als ondernemers kunnen doorgaan tot we er dood bij neervallen. Of stoppen op ons dertigste, net wat we willen.

Hoe lang wil jij doorgaan met wat jij leuk vindt?

Het mag zo langzamerhand wel als bekend verondersteld worden: ik ben een grote voorstander van geld verdienen met je passie of doen wat je leuk vindt. Ik ben dan ook van mening dat ik ver na mijn 65e nog steeds bezig ben met wat ik leuk vind, mits ik daar geestelijk en lichamelijk toe in staat ben. Niemand kan mij beletten te stoppen met werken.

Maar zelfs als ik niet meer kan werken op een manier die ik wil, dan nog heb ik genoeg inkomen. Dat komt omdat ik een businessmodel ontwikkeld heb waarin ik ook passief inkomen genereer. Dat wil zo veel zeggen als inkomen waarvoor ik geen tijd hoef te ruilen. Dat inkomen loopt dus door. Ook als ik ziek ben, op vakantie of ouder dan 65 jaar.

sparen voor laterOok ben ik in de afgelopen jaren anders gaan aankijken tegen het begrip ‘pensioen’. Als ondernemer heb je immers de vrijheid om te werken of vrij te nemen wanneer je wilt. Ik kies voor een leven waarbij ik elke zes weken vrij neem. Soms een lang weekend, een week of nog langer. Ik noem dat ‘mini-pensioen‘ en heb het nodig om mezelf weer op te laden. Ook hier schreef ik al eens een blog over.

Sparen voor later

Wanneer je nu al – het maakt niet uit hoe oud je bent – gaat nadenken over hoe te sparen voor later dan kun je daar direct jouw business op aanpassen. Maakte ik vroeger werkweken van tachtig uur en was ik compleet uitgeteld, nu maak ik werkweken van maximaal twintig uur en heb tijd voor alle dingen die veel belangrijker zijn in het leven en heb ook nog een hoger inkomen. Hoe? Door slim te ondernemen.

sparen voor laterDe manier waarop ik onderneem kan ik ook nog doen als ik tachtig ben of compleet invalide en in een rolstoel zit. Ook dan kan ik ondernemers coachen om succesvoller te worden in de hondenbranche. Mijn waarde neemt alleen maar toe omdat mijn kennis en ervaring toeneemt. Bang zijn dat je niet meer aan de bak komt na je 65e, daar kan ik niet mee zitten.

Mijn tip: laat je niet bang maken door instantie of de politiek die roepen dat ZZP-ers geen pensioen op kunnen bouwen. Ik kan zo al minstens vijf manieren noemen om te sparen voor later maar dat is voor een volgend blog. Ga slim ondernemen en kies voor meerdere verdienmodellen waardoor jij je helemaal niet druk hoeft te maken over een pensioen of wat dan ook.

 

Wil jij ook slimmer ondernemen? Bekijk mijn video’s over tien verdienmodellen voor hondernemers zodat jij niet afhankelijk bent van een overheid of verzekeringsmaatschappij als het echt nodig is. Ondernemen is leiding nemen over jouw eigen leven en dat niet uit handen geven aan oncontroleerbare instanties …

2 reacties. Reactie plaatsen

Hans & Irene Kerkeland
januari 22, 2016 9:32 am

Hoi Monique, mooi om te horen dat het goed met je gaat, ook in financieel opzicht! Wij zijn erg benieuwd hoe je dat toch allemaal doet, dus we houden je blog in de gaten. Succes!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu