Als het gaat om voetballen of fotograferen, kunnen we deze vraag best makkelijk beantwoorden. Een profvoetballer is immers duidelijk iemand anders dan een amateurvoetballer. Hetzelfde geldt voor de fotograaf. Maar hoe zit het met andere beroepen zoals een hondentrimmer of instructeur. Wanneer ben je een professional?

Definitie van professional

professionalVolgens de definitie van Wikipedia is een professional iemand die een beroep uitoefent waar hij een inkomen uit haalt. Dan wel iemand die geld vraagt voor wat hij doet. Dat kan dus in loondienst zijn of als zelfstandige.

Als het gaat om activiteiten in de hondenbranche, vinden we dat ineens een stuk moeilijker. We noemen fokkers, die af en toe een nestje hebben, hobbyfokkers. Maar er wordt wel degelijk geld gevraagd voor het eindproduct: de pup. Maar als we het professionele fokkers noemen, is dat ineens onjuist. Dan wordt dit geassocieerd met broodfokkers.

Een professional is in ieder geval niet iemand die, per definitie, een opleiding heeft genoten. Ik ken hondengedragstherapeuten met bergen opleidingen maar daar zou ik nooit naar toe gaan voor advies. Ook hoeft een professionele hondentrimmer geen opleiding gehad te hebben.

Professional versus amateur

Ooit heb ik een vakopleiding fotografie gedaan. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat ik professional ben. Maar ik heb er nooit mijn geld mee verdient. Ik ben altijd amateur gebleven. Nu verdien ik mijn geld door het coachen van ondernemers in de hondenbranche. Dus ben ik een professional. Ik heb hiervoor echter nooit een opleiding gedaan.

Het blijft dus een lastig begrip. Zeker omdat de professional niets zegt over de wijze waarop jij jouw beroep uitoefent. En of je wel geschikt bent om jouw beroep uit te oefenen. Zo haalde ik ooit een secretaresse-diploma maar ben heel slecht in het uitoefenen van dit beroep. Ben ik dan een professional?

Er zijn instructeurs op hondenscholen die lesgeven zonder er geld mee te verdienen. Sommigen hebben een opleiding (of meerdere) gehad, anderen niet. Wanneer ze als vrijwilliger werken, kun je niet spreken van een professional. In dat kader vind ik het heel belangrijk om mensen goed te betalen als ze voor je werken. Dat hoeft niet altijd – beetje afhankelijk van het type werk – maar het geeft wel aan dat jij als ondernemer serieus bezig bent.

Hoe professioneel ben jij?

professionalKlanten kopen bij jou omdat zij vertrouwen hebben in de manier waarop jij jouw beroep uitoefent. In dat opzicht ben jij voor hen een professional. Zij betalen jou immers voor de dienst die jij levert. Doe jij jouw werk niet goed, dan komt de klant niet meer terug. Ongeacht hoeveel diploma’s er aan jouw muur hangen.

Het is een doorn in het oog van menig hondentrimmer: de scheerschuur. Een scheerschuur is een plek waar honden geschoren worden. Daarvoor is geen opleiding vereist. Het enige wat nodig is, is een tondeuse en wat handigheid. Toch wordt er tegen vergoeding gewerkt. En het wil helemaal niet zeggen dat de trimmer geen opleiding heeft gehad. 

Net als de hondenuitlaatdienst. Hiervoor is geen opleiding noodzakelijk. Iedereen kan een hond uitlaten. Wanneer je kan lopen en een lijn vasthouden, kun je een hond uitlaten. En daar kun je geld mee verdienen. Zodra je dat doet, ben je een professionele hondernuitlater. Een professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu