De hondernemers die mij kennen weten dat een van mijn geliefde uitspraken “jouw tarief moet omhoog” is. Maar hoe hoog moet jouw tarief zijn? Die vraag kreeg ik letterlijk toen ik een dame belde met een (individuele) hondenuitlaatdienst. Zij wachtte op mijn antwoord. Ik heb geen idee. Ik weet niet hoeveel geld jij per maand nodig hebt. Wat ik wel weet is dat je van een uurtarief minder dan € 50 niet (of nauwelijks) kunt leven maar al helemaal niet een bedrijf kunt voeren.

Hoeveel heb jij nodig per maand

Teveel hondernemers berekenen hun tarief op basis van de markt: een vergelijkbare hondernemer waarvan ze denken dat deze succesvol is en nemen dat tarief klakkeloos over. Jij hebt geen idee hoe het leven van deze persoon eruit ziet en wat hij of zij nodig heeft per maand. Sommige mensen kunnen leven van € 1.000 en anderen hebben aan € 10.000 nog niet genoeg.

jouw tarief Zodra iemand mij vraagt hoe hoog hun uurtarief moet zijn, stel ik standaard de wedervraag: “Hoeveel heb jij nodig per maand om comfortabel te kunnen leven (dus ook een keertje uit eten)?”. De meesten die ik deze vraag stel, hebben geen idee. Echt, geen idee! Hoe kun jij jouw tarief vaststellen als jij geen idee hebt hoeveel je per maand nodig hebt?

Val jij in de categorie personen die geen idee heeft waar het geld heen gaat, dan wordt het tijd om te budgetteren. Budgetteren is het inzichtelijk krijgen van jouw inkomsten en uitgaven. Dit kan eenvoudig met het gratis online huishoudboekje. Het is kinderlijk eenvoudig en binnen tien minuten weet je wat je waar aan uitgeeft. Wil je het iets meer personaliseren en optimaliseren naar jouw eigen situaties dan kost je dat een uurtje.

Hoe hoog moet jouw tarief zijn

jouw tariefAls je dit allemaal in kaart hebt gebracht, weet je hoe hoog jouw tarief moet zijn. De hoogte van jouw tarief bepaalt namelijk jouw inkomen en is dus direct van invloed op jouw levensstijl. Wanneer jouw huishoudboekje laat zien dat je elke maand meer uitgeeft dan er binnenkomt dan kun je gaan bezuinigen op jouw kosten. Dat is eigenlijk altijd een goed plan om slim met je geld om te gaan.

Wat echter veel belangrijker is, is wat er binnenkomt. Als jij meer verdient, hoef je misschien helemaal niet jouw Netflix-abonnement op te zeggen want daar heb je dan gewoon geld voor.

Tip: als jij tijd hebt tv te kijken (met of zonder Netflix-abonnement) maar niet genoeg verdient, denk dan nog eens na over jouw tijdsbesteding!

Maar je bent er nog niet. Nu komen de volgende stappen: het maken van een begroting en een spaarplan. Ik weet het, het is niet sexy maar wel noodzakelijk om een succesvolle hondernemer te worden. Je zult merken dat het een heel goed gevoel geeft als je er klaar mee bent omdat je daarmee de controle hebt over jouw inkomsten en uitgaven.

Begroting en spaarplan

jouw tarief Zodra jij inzichtelijk hebt wat je per maand nodig hebt, kun je een begroting gaan maken. Met een begroting ga je jouw uitgaven en inkomsten plannen. Dit biedt duidelijkheid over de manier waarop je jouw geld kunt besteden. Die keuzes maak jij en niemand anders.

Als ondernemer heb je vaak grote verschillen tussen rijke en arme maanden omdat jouw inkomen nooit hetzelfde is. Door te begroten kun je rijke maanden met arme maanden compenseren. Daarnaast heb je dure en minder dure maanden. In de regel is december een dure maand.

Jouw inkomsten en uitgaven zijn dus variabel. Daarom moet je sparen. Voor voorziene en onvoorziene uitgaven. Voorbeelden van voorziene uitgaven:

  • Cursus of opleiding
  • Belasting
  • Vakantie

Voorbeelden van onvoorziene uitgaven:

  • Dierenartskosten
  • Vervangingskosten (nieuwe koelkast, nieuwe hondenuitlaatbus)
  • Belasting (in sommige gevallen)

Vind je dit moeilijk? Kom dan naar mijn workshop Tariefbepaling >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu