“Ik verdien te weinig” is een van de grootste frustraties van hondernemers die ik te horen krijg. Als ik dan vraag wat je eraan kunt doen dan is het antwoord in de meeste gevallen: “Ik heb meer klanten nodig”. Dat kan zeker waar zijn, toch zal het in de meeste gevallen niet daar aan liggen. Hieronder de drie redenen waarom je te weinig verdient en ook nog drie tips hoe je dit op kunt lossen plus ook nog drie uitdagingen voor je … 

1. Onvoldoende kennis van cijfers

Reden: Je verdient te weinig omdat je niet voldoende inzicht hebt in jouw financiën. Of zoals ik in veel gevallen tegenkom: geen idee hebben wat er nou eigenlijk binnnkomt en wat er weer uitgaat. Tijdens mijn workshops en coaching kom ik regelmatig hondernemers tegen die niet weten wat hun uurtarief is en/of hoeveel kosten ze per maand hebben.

Tip: Reserveer tijd in jouw agenda om de basisbegrippen te leren als het gaat om het lezen van een winst-en-verliesrekening. Het internet staat vol met informatie daarover. Of vraag jouw boekhouder om daar tijd voor vrij te maken.

Uitdaging: Check jouw winst-en-verliesrekening van het laatste kwartaal.  Sorteer deze eerst op de winstkolom van groot naar klein en beslis dat jij jouw top 3 gaat verdubbelen dit jaar. Sorteer vervolgens de verlieskolom van groot naar klein en beslis dat jij jouw top 3 gaat halveren dit jaar.

2. Je weet niet hoeveel je wilt hebben

ik verdien te weinigReden: Je hebt er simpelweg nog nooit over nagedacht hoeveel jij per maand nodig hebt om lekker te leven. Als jij nu zegt dat jij te weinig verdient, wil je dus meer. Maar hoeveel meer? Als ik jou vanaf nu elke maand een euro geef, ben je dan tevreden? Je hebt dan immers meer dan nu.

Tip: Maak een lijst met daarop de exacte bedragen die jij nodig hebt voor jouw maandelijkse uitgaven. Alles. In detail dus huis plus verzekering, plus hypotheek of huur, plus noodzakelijk onderhoud dit jaar etc. Voeg daar de extraatjes aan toe die jouw leven mooier maken zoals uitgaan, vakantie, extra paar schoenen.

Uitdaging: Prent het maandbedrag in je hoofd en laat het meerdere keren per dag voorbijkomen door hardop te zeggen wat jij wilt hebben. Gebruik de tegenwoordige tijd dus alsof je het al hebt. “Ik heb deze maand vijfduizend euro”. Maak het eventueel visueel als dat voor je werkt (een visionboard) en hang het prominent in huis. “Ik verdien te weinig” gaat jou niet helpen.

3. Jouw tarief is te laag

Reden: Je bent niet zelfverzekerd genoeg om meer te vragen. Je maakt jezelf afhankelijk van het tarief van jouw concurrenten en je gelooft dat hoe goedkoper je bent, hoe meer klanten je krijgt. Allemaal drogredenen.

Tip: Bereken aan de hand van wat je bij punt 2 hebt bepaald gedeeld door het aantal uren dat je per maand wilt werken, wat jouw tarief zou moeten zijn.

Uitdaging: Verdubbel jouw tarief en kijk hoeveel klanten er blijven. Het resultaat zal je positief verrassen.

Stop met zeggen: “Ik verdien te weinig”

ik verdien te weinigZodra je stopt met zeggen: “Ik verdien te weinig” geef jij jezelf pas de ruimte om meer te gaan verdienen. Zo werkt ons brein. Het stopt met creatief denken tenzij jij  er een vraag van maakt: “Waarom verdien ik te weinig?” of “Hoe kan ik meer verdienen?”. Je gaat automatisch die vraag beantwoorden, je kunt niet anders.

Dus ik daag je uit om voortaan niet meer te zeggen: “Ik verdien te weinig” maar objectief te gaan bekijken wat de reden is dat je dit zegt en mijn tips op te volgen. Dan blijft alleen nog mijn vraag aan jou over:

“Durf jij alle drie de uitdagingen aan?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu