De meeste mensen weten niet genoeg over geld. En dat zorgt ervoor dat de meeste mensen niet genoeg geld hebben. Kennis is immers macht. Zodra je meer begrjipt over geld, heb je er ook meer macht over. Hoe denk jij over geld en waarom? Heeft iemand jou ooit geleerd (goed) met geld om te gaan en waarom is dat geen vak op school? Allemaal vragen die mij bezig houden omdat geld zo vaak zorgt voor discussie en die discussie heeft dan weer alles met conditionering te maken. Hieronder 5 geheimen over geld die de zaak een stuk inzichtelijker maken. 

1. Ouders leren ons de waarde van geld

De basis van de 5 geheimen over geld ligt bij onze ouders, onze opvoeding. Soms vraag ik mij af of ouders wel een idee hebben hoeveel invloed hun opvoeding heeft op hun kinderen. Tot op late leeftijd nog. Als je nu ouder bent, wees je daar dan goed van bewust want het kan zoveel in de weg staan in de ontwikkeling. Tot vier jaar terug had ik nog ‘last’ van de opvoeding van mijn vader die al zes jaar dood is …

Vanaf mijn 14e was geld een open onderwerp bij ons thuis. Tegen wil en dank, denk ik weleens want toen mijn moeder nog leefde kwam het nooit ter sprake. Pas toen mijn moeder overleed en ik alleen met mijn vader achterbleef, werd er meer over gesproken. Een ding was altijd de rode draad: wees zuinig met je geld. Wij hadden het breed maar lieten het niet breed hangen. Iedereen die er openlijk voor uitkwam geld te hebben, werd neergezet als een vrek of een patser.

En nog altijd hoor ik de stem van mijn vader als ik een – iets duurder – uitgave doe: “Zou je dat wel doen, is dat wel nodig?”. Nu kan ik die stem negeren maar dat heeft heel lang geduurd. Je zou denken dat het een voordeel is want ik zal nu wel heel veel geld gespaard hebben. Nee, het tegendeel is waar: ik ben een big spender. Zal mijn recalcitrante aard wel zijn …

2. Studeren is niet de oplossing

5 geheimen over geldDe gemiddelde student beëindigd zijn studie op zijn 22e en moet dan ongeveer in twintig jaar zijn studieschuld afbetalen (zit zijn trouwens cijfers uit de VS). Wanneer ze dan eindelijk – ergens in de veertig – schuldenvrij zijn, is hun verlangen naar ‘het goede leven’ zo groot dat het maandelijkse salaris er weer met bakken uitgaat. Zo gaan ze van de ene schuld naar de andere.

De midlife crisis is dan in volle gang en ze realiseren zich dat ze alleen nog maar werken voor het geld. Waar sommige studeren om kennis op te doen, gaan velen voor ‘het grote geld’ wat ze later te wachten staat. Gevolg: burnout of depressie omdat het grote geld nooit komt.

Kort gezegd: studeren is niet de juiste weg naar financiële vrijheid. In tegendeel. In de regel betekent het dat je arm blijft. Nog even los van wat je eigenlijk leert wat in de regel niet relevant is en al helemaal niet aansluit bij het leven wat je daarna voor ogen had. In mijn optiek kun je beter leren uit zelfgekozen boeken, seminars bezoeken of een business coach in de arm nemen. Je leert daarin veel meer over geld dan je ooit op een school of universiteit leert.

3. Laat de ‘ooit’ mentaliteit varen

Veel mensen hebben de ‘ooit’ mentaliteit. Ze zien een mooi huis en zeggen: “Later kan ik me zo’n huis veroorloven”. Wat je hiermee doet is jezelf ervan overtuigen dat je er nog niet aan toe bent. Niet alleen financieel maar je maakt jezelf er ook emotioneel los van. Beter zou zijn te zeggen: “Dit huis is van mij en ik doe er alles aan het te krijgen”. Hiermee bouw je meer zelfvertrouwen op.

Waar het op neer komt is dat veel mensen vertrouwen op verandering van externe omstandigheden zoals teruggave van belasting, kinderen die het huis uit gaan, afbetaling van een autolening etc. Deze gewoonte – wachten op het ‘ooit’ – beperkt jou enorm in het krijgen en hebben van wat je wilt. Ga ervan uit dat je de dingen krijgt die jou toekomen en sneller dan je denkt.

Deze mindset is destructief en geldt niet alleen als het om geld gaat. Ik heb hier al meerdere blogs over geschreven die allemaal te maken hebben met het niet maken van excuses waarom jouw leven is zoals het is maar leiderschap tonen en ervoor zorgen dat je krijgt wat je wil, wat noodzakelijk is voor jouw levensgeluk. Het begint allemaal met jouw conditionering over geld.

4. Rijkdom is een keuze

5 geheimen over geld Het is echt jouw keuze. Niemand anders kan die keuze voor jou maken. Echter, veel mensen hebben die keuze nooit gemaakt omdat ze simpelweg niet weten dat ze die keuze hebben. De meeste eenvoudige manier om deze keuze te maken is dat jij kiest voor een bepaalde levensstijl. Op het moment dat je dat doet, ga je doelen stellen die leiden tot een plan-van-aanpak en actie nemen.

Vaak kunnen mensen die keuze niet maken omdat ze verslavende gewoontes hebben. Ze zitten vast in tijdverspillende en geestdodende activiteiten zoals tv kijken, spelletjes spelen op de computer, verslapen, te veel alcohol of drugsgebruik. Deze verslavingen zijn geestdodend en beletten je helder te denken. Bij het maken van keuzes hoort ook het veranderen van jouw tijdbesteding.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om rijk te worden kunnen belemmerende gewoontes plaats maken voor constructieve activiteiten die jouw dichterbij jouw gewenste levensstijl brengen. Dus in plaats van het spelen van een spelletje op je computer, lees je een boek van een succesvolle ondernemer. Vervang bier door water en bezoek een seminar in plaats van het weeekend voor de tv te hangen.

5. Vermijd geld-doemdenkers

Het laatste punt van de 5 geheimen over geld: heel veel mensen zijn doemdenkers als het om geld gaat. Ons taalgebruik zit vol met foutieve implicaties over geld zoals “Geld maakt niet gelukkig” en “Geld stinkt”. Je komt in jouw leven heel wat mensen tegen die beweren dat geld synoniem staat voor iets dat niet deugt. Hierdoor gaan we ons schuldig voelen over het feit dat we geld wel belangrijk vinden. Deze beweringen geven ons het idee dat iedereen die geld heeft niet oké is.

Er wordt nog vaak gedacht dat mensen die veel geld hebben het op een oneerlijke manier verkregen hebben. Zij hebben immers geluk gehad, dat geluk heb jij nooit. Zij waren op het juiste moment op de juiste plek en dat gebeurt jou nooit. Nee, omdat deze mensen op een nuttige bijeenkomst waren terwijl jij voor de buis zat. Daarom!

5 geheimen over geldVermijd deze mensen! Bedenk dat je heel veel goed kunt doen met geld. Niet alleen maar kun je hiermee sneller jouw eigen doelen bereiken, je kunt het leven van anderen verbeteren omdat je geld weg te geven hebt en daarmee tegelijkertijd nieuwe vrienden maakt. Geld zorgt ervoor dat je meer wordt van wat je al bent: je wordt een beter mens als je al een goed mens bent en je wordt een slechter mens als je al een slecht mens bent.

5 Geheimen over geld

Als jij nu in een situatie zit waarin je niet tevreden bent met jouw levensstijl, heeft dat alles te maken met jouw belemmerende gedachte over geld. Geld maakt namelijk wel gelukkig. Met geld kun je betere keuzes maken dan zonder geld. Het kunnen maken van een keuze, maakt gelukkig.

De nummer 1 belemmerende gedachte is dat jij jezelf als slachtoffer ziet. Slachtoffer van het ‘systeem’, de economie of wellicht een persoon. Je maakt jezelf afhankelijk van politieke beslissingen (“Ik moet te veel belasting betalen daarom ben ik blut”) of bent ervan overtuigd dat wanneer je voor een dubbeltje geboren bent, nooit een kwartje wordt.

Wil je hier doorheen breken? Ga dan met deze 5 geheimen over geld aan de slag en wees verrast door de uitkomst …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu