In een eerder artikel heb je kunnen lezen welke mogelijkheden je hebt als je tot de conclusie komt dat een (bestel)auto of bestelbus noodzakelijk is voor je honderneming.

Voordat je actie onderneemt, is het handig onderstaande aandachtspunten door te nemen. En met ‘voordat’ bedoel ik niet alleen voordat je een auto van de zaak koopt, maar ook voordat je met je privé-auto zakelijke kilometers gaat maken.

Het voorkomt onnodig herstelwerk achteraf, maar ook – en belangrijker – onnodige grote financiële risico’s.

Aandachtspunten bij een auto van de zaak

1. Hoe betaal je de aanschaf?

Je auto wordt eigendom van je bedrijf. Betaal de aanschaf daarom bij voorkeur met zakelijk geld: van je  zakelijke betaal- of spaarrekening (reservering) of met behulp van een zakelijke financiering.

Betaal je de aanschaf met privégeld, zorg er dan voor dat die transactie op de goeie manier in je boekhouding terecht komt.

2. Sluit de juiste verzekering af

De verzekering moet dekking geven voor zakelijk gebruik en op naam van je honderneming staan. De verzekerde waarde van je auto wordt (in principe) berekend exclusief btw en exclusief bpm.

Een auto voor je honderneming (2)3. Betaling van de brandstof

Onder punt 1 kwam ‘ie al langs: de zakelijke bankrekening. Heb je die nog niet, open er dan eentje met gezwinde spoed.

Van brandstof die je niet van een zakelijke bankrekening betaalt, mag je namelijk de btw niet terugvragen.

4. Hou je kilometers bij

Als je een auto van de zaak rijdt, ontkom je niet aan een correctie voor privégebruik. Dit moet je doen voor zowel de Inkomstenbelasting (IB), als de Omzetbelasting (OB).

Voor de IB zit je vast aan een forfaitaire berekening: een percentage van de oorspronkelijke cataloguswaarde.

Voor de OB verreken je in principe op basis van werkelijk privégebruik. Hoe bereken je dat werkelijke privégebruik? Juist, door je kilometers bij te houden.

Pas als je dat hebt gedaan, kun je uitrekenen of het misschien toch gunstiger is om te corrigeren met het forfait (2,7% van de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief btw en bpm).

Aandachtspunten bij zakelijk rijden met je privé-auto

1. Check je verzekering

Je lopende verzekering is bedoeld voor particulier gebruik. Check of er toch dekking is voor bepaald zakelijk gebruik en zo ja, of die dekking aansluit bij jouw zakelijk gebruik. Neem bij twijfel contact op met je verzekeringsadviseur of verzekeraar en pas indien nodig je verzekering aan.

2. Compenseer jezelf voor het zakelijke gebruik

autoVoor iedere zakelijk gereden kilometer mag je jezelf € 0,19 vergoeden. Minder mag, meer zeker niet.

Die € 0,19 wordt geacht ALLE kosten per kilometer te compenseren: je brandstof, slijtage van je banden, kosten voor parkeren, kaartje voor de veerpont. Alles.

Die compensatie kun je jezelf per rit vergoeden of per periode, het bedrag kun je van je zakelijke rekening naar je privérekening overmaken of boekhoudkundig verwerken. Wat jij wilt.

3. Bewaar al je bonnen voor brandstof, onderhoud en reparatie

Je kunt ervoor kiezen de auto zakelijk te rijden voor de Omzetbelasting. Dat is heel makkelijk om te doen, namelijk door de btw over het zakelijke gebruik van je auto terug te vragen (de kosten niet!). Daar zijn maar twee dingen voor nodig: alle autobonnen waar btw opstaat en dat wat bij punt 4 staat.

4. Hou je kilometers bij

Zoals je bij punt 3 kunt lezen, kun je ook een deel van de voor je privé-auto betaalde btw terugvragen. Hoeveel btw dat is, wordt bepaald door het aantal zakelijke kilometers in relatie tot het totaal aantal gereden kilometers.

Voorbeeld: totaal gereden 10.000 km, waarvan 2.000 km zakelijk.
Je mag btw terugvragen over 2.000 : 10.000 = 20% (0,2) van je ‘auto-btw’.

 

Heb je nog vragen over dit blog? Stel ze dan vooral hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu