Het is bijna Sinterklaas en niet lang daarna volgt de Kerst. Kortom: de tijd van het geven van cadeautjes komt eraan. Van het ontvangen van cadeautjes wordt over het algemeen iedereen blij. 

Zorg dat de prijs van je cadeautjes achteraf niet tegenvalt

Het geven van cadeautjes kan minstens net zo leuk zijn, ook als het zakelijke cadeautjes betreft. Het is dan wel handig om te weten wat de ‘spelregels’ zijn, zodat je op een later moment niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. “Als ik dat had geweten …” is een gedachte die je wilt voorkomen, zeker in verband met geschenken.

Voor de verhuurder van je uitstekend bijgehouden trainingsveld heb je een lekker flesje wijn in gedachten. Of je geeft een trouwe trimklant een flesje shampoo mee met een leuke kerstkaart eraan.

Voordat je die cadeautjes weggeeft, is het goed om je te realiseren hoeveel je blijk van waardering je écht kost. De fiscus zou de fiscus namelijk niet zijn als er ook rond dit onderwerp niet allerlei regeltjes (lees: beperkingen) zijn bedacht.

Voor de duidelijkheid: dit artikel gaat niet over kerstpakketten of andere presentjes voor personeel! De veelheid van regels die hierop van toepassing zijn, maken dit een hele andere tak van sport.

Heb je personeel en wil je voor hen iets extra’s doen met de feestdagen? Doe dat dan na overleg met je salarisadministrateur.

Hoe blij word jij van het geven van cadeautjes (2)

Kostenaftrek

Volgens de hoofdregel zijn relatiegeschenken maar voor 73,5% op te voeren als kosten. De resterende 26,5% komt linea recta op je privé-conto terecht. En wat privé is, is netto.

Het eerder genoemde flesje wijn was sowieso al maar voor 73,5% als kosten aan te merken – die valt onder de noemer ‘voedsel, drank en genotsmiddelen’ en daar geldt deze aftrekbeperking altijd voor.

BTW

cadeautjesAls je een geschenk geeft dat minder dan € 227 (excl. BTW) kost – niet zijnde het inmiddels beruchte flesje wijn – is de BTW helemaal terug te vragen. Wil je een duurder cadeau geven, neem dan even contact met me op, want dan wordt het pas écht ingewikkeld.

TIP: als jij een non-foodcadeautje geeft waar je bedrijfsnaam op staat (echt, er zijn leukere presentjes dan de afgezaagde pen), heb je met geen enkele aftrekbeperking te maken. Een dergelijk cadeau valt namelijk onder de categorie ‘reclame’ (verkoopkosten).

Aan de waarde van een ‘reclamecadeau’ zit wel een grens. Aftrek voor een Rolex-met-jouw-bedrijfsnaam zal afgekeurd worden. Over een cadeautje ter waarde van – zeg wat – € 2 excl. BTW zal niet gauw iemand vallen. Ook niet als er geen bedrijfsnaam op staat of past. Tenzij je héél veel van die dingen weggeeft, natuurlijk.

Nog een TIP

Als jij wat extra’s doet voor een klant, heb je helemaal nergens ‘last’ van. Er staan geen extra kosten tegenover en dat is nou juist waar alle beperkingen gaan meespelen. Plak bijvoorbeeld aan je reguliere les nog een kwartiertje ‘kerst-spelen’.

Gooi er voor je vaste trimklanten in december een gratis nagelknipbeurt in – voor de hond of kat. Je draait die dag misschien iets minder omzet (of je dag is iets langer), maar da’s alles.

Nu je wat meer weet van de fiscale regels rond cadeautjes, kun je een bewuste keuze maken in welke vorm jij je blijk van waardering wilt gieten. Daardoor wordt je plezier in het geven ervan niet achteraf vergald door een onvoorziene fiscale consequentie, maar kun je lekker lang nagenieten. Misschien wel tot (ver) in nieuwe jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu